Αστρονομία & Αστροφυσική

Ένα Όμορφο Μπούμερανγκ

12 Αυγούστου 2013

Ένα Όμορφο Μπούμερανγκ

boomerang_hst_smallΑυτό το συμμετρικό νέφος, με όνομα Νεφέλωμα Μπούμερανγκ, δημιουργήθηκε από έναν υψηλής ταχύτητας άνεμο αερίων και σκόνης που φυσάει από ένα γηρασμένο κεντρικό άστρο με ταχύτητα 600.000 χιλιόμετρα την ώρα.

 

Η ταχεία επέκταση κρύωσε τα μόρια στο αέριο νεφέλωμα σε περίπου ένα βαθμό πάνω από το απόλυτο μηδέν – ψυχρότερη ακόμη και από την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου – καθιστώντας την πιο κρύα περιοχή που είναι γνωστή στο μακρινό Σύμπαν. Λαμπερό από το φως του κεντρικού άστρου, το ψυχρό Νεφέλωμα Μπούμερανγκ θεωρείται ότι είναι ένα αστέρι ή αστρικό σύστημα που εξελίσσεται στη φάση πλανητικού νεφελώματος.

Αυτή η εικόνα του Hubble καταγράφηκε χρησιμοποιώντας φίλτρα πόλωσης (ανάλογα με τα πολωμένα γυαλιά ηλίου) και χρωματίστηκε ανάλογα με τη γωνία του πολωμένου φωτός.

Το υπέροχο αποτέλεσμα αναδεικνύει τα μικρά σωματίδια σκόνης υπεύθυνα για την πόλωση και διασκορπισμό του φωτός. Το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ εκτείνεται σε περίπου ένα έτος φωτός και βρίσκεται περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Κενταύρου.

Πηγή: tsene.com