Άγιοι - Πατέρες - Γέροντες

Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο (1877-1964) για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την κοίμησή του…Μέρος Δ’

13 Αυγούστου 2013

Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο (1877-1964) για τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την κοίμησή του…Μέρος Δ’

yLmpwZw==-=-705170 (1)ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΡ
« Ο εκλιπών έχει να παρουσιάση λαμπράν εκκλησιαστικήν και πνευματικήν δράσιν. Υπήρξε συγχρόνως ασκητής, γενναίος, αγωνιστής, ενθουσιώδης διδάσκαλος και στοργικός Πατήρ των ορφανών και των ενδεών. Παροιμιώδης υπήρξεν η ανιδιοτέλεια αυτού. Εν Πάτραις ανέπτυξε πολυσχιδή δράσιν, κηρύττων κατά τρόπον φλογερόν και συγγράφων εποικοδομητικά έργα…»

(ΕΚΚΛΗΣΙΑ, 1964/419)


ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
«Μορφή ομολογουμένως προφητική και ασκητική, η οποία μετέδιδε παντού το σάλπισμα: «Τάδε λε΄γει ο Κύριος….». Καρδία, η οποία εφλέγετο από το πυρ του ιερού ενθουσιασμού, αλλά και από την αγάπην προς πάντας και μάλιστα προς την νεότητα υπέρ της οποίας και περισσώς εκοπίασε. Νους φωτισμένος υπό της άνωθεν σωφίας. Επινοητικός και εφευρετικός, χρησιμοποιών όλα τα χαρισθέντα εις αυτόν τάλαντα, μόνον και μόνον επ’ αγαθώ της Εκκλησίας του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
Αλλά και θέλησις ισχυρά, άκαμπτος, υπενθυμίζουσα μεγάλους Πατέρας της Εκκλησίας, μη υποχωρούσα ενώπιον και αυτών ακόμη των ισχυρών της ημέρας όταν το καθήκον το εκάλει να είπη ή ενεργήση τι προς δόξαν της Εκκλησίας….»

Ο Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος (?)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 1994
Ι.Μ. ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΙΓΙΝΗΣ
 

Επιμέλεια: π. Παναγιώτης Ρούβαλης – Χάδλα Παναγιώτα, Μορ.Βιολόγος, MSc Ιατρικής ΠΠ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ
ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΡΟΥΒΑΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Πηγή:pentapostagma.gr