Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Aυξάνονται τα ποσοστά παιδικής υπέρτασης

17 Αυγούστου 2013

Aυξάνονται τα ποσοστά παιδικής υπέρτασης

παιδικη-υπερτασηΌλο και περισσότερα παιδιά έχουν πλέον υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς αυξάνονται επίσης τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αλλά και η κατανάλωση αλατιού μέσω της διατροφής, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποHypertension.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τόμας Τζέφερσον» με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής, Μπονίτα Φαλκνερ διαπίστωσαν ότι το 19,2% των αγοριών 8-17 ετών, στις ΗΠΑ, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με εθνικά στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο 1999-2008. Το ποσοστό ήταν 15,8% την περίοδο 1988-1994.

 

Το ποσοστό των κοριτσιών με υπέρταση επίσης αυξήθηκε στο 12,6%, συγκριτικά με το 8,2% του παρελθόντος.

 

Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη αλατιού (πάνω από 3.450 mg καθημερινά) έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν την χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού (λιγότερο από 2.300 mg).

 

Ο αυξημένος κίνδυνος της υπέρτασης στα παιδιά σχετίστηκε επίσης με το αυξημένο σωματικό βάρος, την μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και την κατανάλωση περισσότερου νατρίου από τις συνιστώμενες δοσολογίες.

 

«Λόγω των αλλαγών στην διατροφική αλυσίδα και της αυξημένης κατανάλωσης κατεργασμένων τροφίμων, η διατροφική πρόσληψη νατρίου έχει αυξηθεί όχι μόνο στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, στις ΗΠΑ», εξηγεί η Δρ Φαλκνερ.

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, φυσιολογική για τους ενήλικες θεωρείται η αρτηριακή πίεση που δεν υπερβαίνει τα 120/80 mm Hg. Ωστόσο, στα παιδιά ποικίλει το φυσιολογικό όριο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ύψος.

 

Πηγές : health.in.gr –ehealthcyprus.com –onlycy.com