Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι σκύλοι θυμούνται όπως και οι άνθρωποι!

19 Αυγούστου 2013

Οι σκύλοι θυμούνται όπως και οι άνθρωποι!

Untitled-250028Δηλωτική μνήμη έχουν οι σκύλοι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν συνειδητά να ανακαλούν αναμνήσεις, όπως και οι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Animal Cognition.

Αν και οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν παρατηρήσει αυτή την ικανότητα, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχτεί επίσημα ότι οι σκύλοι έχουν τόσο καλή μνήμη που τους επιτρέπει ακόμα και να αντιγράψουν τις πράξεις μας.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες να περπατήσουν γύρω από έναν κουβά και να χτυπήσουν το κουδούνι, έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν οι σκύλοι θα αντέγραφαν και θα μπορούσαν να κάνουν τις ίδιες κινήσεις μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα, κατά το οποίο τα ζώα έπαιζαν ή χαλάρωναν.

Όπως αποδείχθηκε, μετά το διάλειμμα οι σκύλοι θυμόντουσαν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, περνώντας τη δοκιμασία με επιτυχία.

Η έρευνα στηρίζει ακόμα περισσότερο τη θεωρία ότι πολλά ζώα βιώνουν τον κόσμο όπως και οι άνθρωποι, αποθηκεύοντας στο μυαλό τους τη γνώση του παρελθόντος και του παρόντος και έχοντας την ικανότητα να προβλέψουν μελλοντικά σενάρια.

 

Πηγή:ikypros.com