Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι PFCs -Χημικές ουσίες επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

19 Αυγούστου 2013

Οι PFCs -Χημικές ουσίες επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

0643A83C7015CEE428CCD30815DAA0F8Nέα Υόρκη

Η έκθεση του ανθρώπου σε μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στις υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFCs) που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν υλικά όπως υφάσματα, χαλιά, καλλυντικά και χαρτιά περιτυλίγματος. Οι PFCs αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αποβληθούν από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «En Chu Kong» στην Ταϊβάν ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.100 άτομα που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey, το 2007-2008 και το 2009-2010. Η έρευνα είχε εστιάσει στα επίπεδα τεσσάρων διαφορετικών PFCs και στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα των συμμετεχόντων.

Εκτός του ότι τα υψηλότερα επίπεδα PFCs στον οργανισμό τροποποιούν την θυρεοειδική λειτουργία σε άνδρες και γυναίκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι αυξάνουν και τον κίνδυνο ήπιας μορφής υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες.

Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ποσότητες ορμονών με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει αίσθημα κόπωσης, αύξησης σωματικού βάρους, ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα, ασταθή εμμηνορρυσιακό κύκλο κατάθλιψη και ξηρότητα στα μαλλιά.

«Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τα επίπεδα των PFCs στο αίμα με αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, σε αντιπροσωπευτικό πληθυσμιακό δείγμα, εξηγεί ο Δρ Τσιεν-Γου Λι, επικεφαλής ερευνητής.

Αν και ορισμένα PFCs έχουν πλέον καταργηθεί από την παραγωγική διαδικασία, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν την διερεύνηση της σχέσης με στόχο να καθορίσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Πηγή:health.in.gr