Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πως θεραπεύεται η Γη μετά από έναν ισχυρό σεισμό; Παρόμοια διαδικασία με την επούλωση των τραυμάτων

21 Αυγούστου 2013

Πως θεραπεύεται η Γη μετά από έναν ισχυρό σεισμό; Παρόμοια διαδικασία με την επούλωση των τραυμάτων

rigma660

Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για πρώτη φορά τη Γη να θεραπεύεται και να αποκαθίσταται μετά από ισχυρό σεισμό και όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Science η διαδικασία είναι παρόμοια με την επούλωση των τραυμάτων στο ανθρώπινο σώμα.

Κατά τη διάρκεια σεισμού το έδαφος σχίζεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα βαθύ ρήγμα και ακανόνιστες ρωγμές στην επιφάνεια του.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε πως το έδαφος κατάφερε να αποκατασταθεί από αυτή τη διαδικασία μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ, στις 12 Μαΐου του 2008 στην κινεζική επαρχία Wenchuan.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ξεκίνησαν γεωτρήσεις 178 ημέρες μετά τον σεισμό, που σκότωσε 80.000 ανθρώπους. Για 18 μήνες οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη διαπερατότητα του ρήγματος, δηλαδή πόσο γρήγορα κυλούσαν τα υγρά ανάμεσα στα πετρώματα.

Όπως διαπίστωσαν, καθώς οι ρωγμές και τα κενά στην ζώνη του ρήγματος εμπλουτίζονταν με ορυκτά από τα υγρά που έρρεαν, η διαπερατότητα μειωνόταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ταχύτερους από αυτούς που προέβλεπαν τα υπολογιστικά μοντέλα.

Μέσα σε δυο χρόνια το ρήγμα είχε σχεδόν αποκατασταθεί, κλείνοντας τις τρύπες και τα κενά μετά από μια σειρά διεργασιών, ωστόσο ρωγμές σχηματίζονταν και πάλι περιστασιακά όταν σημειώνονταν σεισμοί σε μακρινές αποστάσεις.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr