Αστρονομία & Αστροφυσική

Οι Ιδιόμορφοι Γαλαξίες του Arp 273

22 Αυγούστου 2013

Οι Ιδιόμορφοι Γαλαξίες του Arp 273

arp273_hst_smallΤα αγκαθωτά αστέρια στο προσκήνιο αυτού του κοσμικού απότομου πορτρέτου βρίσκονται στο δικό μας γαλαξία. Οι δύο εντυπωσιακοί γαλαξίες βρίσκονται πολύ πέρα ​​από το Γαλαξία μας, σε απόσταση πάνω από 300 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η παραμορφωμένη εμφάνιση τους οφείλεται σε βαρυτικές δυνάμεις καθώς το ζεύγος αλληλεπιδρά στενά. Καταχωρημένοι ως Arp 273 (επίσης ως UGC 1810), οι γαλαξίες φαίνονται περίεργοι, αλλά οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες είναι πλέον αντιληπτό ότι είναι κοινοί στο σύμπαν.

 

Στην πραγματικότητα, ο κοντινός μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι γνωστό ότι βρίσκεται περίπου 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και πλησιάζει τον Γαλαξία μας. Οι Arp 273 μπορεί να προσφέρουν μια εικόνα της συνάντησής τους στο απώτερο μέλλον. Επαναλαμβανόμενες συναντήσεις γαλαξιών σε ένα κοσμικό χρονοδιάγραμμα μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε συγκέντρωση σε έναν ενιαίο γαλαξία αστεριών. Από την πλευρά μας, οι φωτεινοί πυρήνες των γαλαξιών Arp 273 χωρίζονται από μόλις λίγο πάνω από 100.000 έτη φωτός. Η λήψη της παρούσας εκπληκτικής θέας γιορτάζει την 22η επέτειο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

 

Πηγή: tsene.com