Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Κύπρος κέρδισε το στοίχημα της μείωσης του χρόνου απονομής δικαιοσύνης

23 Αυγούστου 2013

Η Κύπρος κέρδισε το στοίχημα της μείωσης του χρόνου απονομής δικαιοσύνης

dikiΜε έγγραφο της (Αction Report), η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης -αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- αναγνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επέτυχε να μειώσει τη χρονική διάρκεια απονομής δικαιοσύνης σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και ενστερνίζεται την άποψη της Κύπρου ότι θα πρέπει να περατωθεί το καθεστώς εποπτείας της Επιτροπής σε αυτό τον τομέα.

 

Οπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση, ύστερα από σωρεία νομοθετημάτων και μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, επετεύχθη εντυπωσιακή μείωση στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης σε αστικές και ποινικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Με αφορμή τη συμπεριφορά της Κύπρου σε υποθέσεις που αφορούσαν καταδικαστικές, εναντίον της, αποφάσεις για υπερβολική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής, η Επιτροπή Υπουργών παραθέτει σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επέτυχε να μειώσει τον αριθμό των παλαιότερων υποθέσεων που εκκρεμούσαν και ότι οι νέες υποθέσεις αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

 

Συνολικά, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, στις 31.12.2009 υπήρχαν 3.099 εκκρεμείς αστικές υποθέσεις (σε όλα τα περιφερειακά δικαστήρια της νήσου) που είχαν κατατεθεί από το 2007.

 

Μέχρι τις 31.12.2011 ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 1.286.

 

Στις 31.12.2010 υπήρχαν 2.668 εκκρεμείς αστικές υποθέσεις που είχαν υποβληθεί το 2008.

 

Ο αριθμός τους μειώθηκε σε 1.904 μέχρι τις 31.12.2011.

 

Μείωση επετεύχθη και στις καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης σε ποινικές υποθέσεις.

Στα περιφερειακά ποινικά δικαστήρια της Κύπρου μέχρι το τέλος του 2008, εκκρεμούσαν 239 υποθέσεις, που είχαν υποβληθεί από το 2006.

 

Μέχρι το τέλος του 2009 ο αριθμός αυτών των υποθέσεων είχε μειωθεί στις 21.

 

Οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα ποινικά δικαστήρια το 2008 ανέρχονταν σε 2.502 και μέχρι το 2010 είχαν περιορισθεί σε 275.

 

Αντίστοιχα, οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα ποινικά δικαστήρια το 2009 ανέρχονταν σε 3.213 και μέχρι το τέλος του 2011 είχαν περιορισθεί σε 755.

 

Στην έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές πιστεύουν πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αποτελούν εγγυήσεις για να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον.

 

Δίνεται δε ιδιαίτερη έμφαση στις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα συνεχίσουν το έργο τους σε αυτόν τον τομέα και στο εγγύς μέλλον, για την περαιτέρω βελτίωση και αύξηση της αποτελεσματικότητας στην απονομή δικαιοσύνης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή: onlycy.com