Αστρονομία & Αστροφυσική

Στα Ενδότερα ενός Κοντινού Εργοστάσιου Αστέρων

23 Αυγούστου 2013

Στα Ενδότερα ενός Κοντινού Εργοστάσιου Αστέρων

cygnusx_spitzer_smallΠώς δημιουργούνται τα αστέρια; Για να μελετήσουν αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, οι αστρονόμοι τράβηξαν μια βαθιά υπέρυθρη εικόνα του Cygnus X, τη μεγαλύτερη γνωστή περιοχή σχηματισμού άστρων σε ολόκληρο το Γαλαξία.

Η παραπάνω πρόσφατα δημοσιευμένη εικόνα λήφθηκε το 2009 από το τροχιακό διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και μεταφράστηκε ψηφιακά σε χρώματα που μπορούν να δουν οι άνθρωποι, με τις πιο θερμές περιοχές χρωματισμένες με πιο μπλε. Ορατές είναι μεγάλες φυσαλίδες καυτού αερίου φουσκωμένες από τους ανέμους των μεγάλων άστρων αμέσως μετά τον σχηματισμό τους. Τρέχουσα μοντέλα θεωρούν δεδομένο ότι αυτές οι επεκτατικές φυσαλίδες σαρώνουν το αέριο και μερικές φορές συγκρούονται, δημιουργώντας συχνά περιοχές αρκετά πυκνές ώστε να καταρρεύσουν βαρυτικά σε ακόμα περισσότερα αστέρια.

 

Το εργοστάσιο αστέρων Cygnus-X εκτείνεται σε πάνω από 600 έτη φωτός, περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου μας, και λάμπει σε περίοπτη θέση στις ευρείας γωνίας υπέρυθρα πανοράματα του νυχτερινού ουρανού. Το Cygnus X βρίσκεται 4.500 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Κύκνου (Cygnus). Σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, ήρεμα κατά πάσα πιθανότητα θα αποκατασταθεί και ένα μεγάλο ανοιχτό σμήνος των αστεριών θα παραμείνει – το οποίο θα διαλυθεί τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: tsene.com