Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κουρδιστάν​: Ο Μασούντ Μπαρζανί αντιμέτωπο​ς με τις «γενοκτονί​ες των Αρμενίων και των Ασσυρίων»

24 Αυγούστου 2013

Κουρδιστάν​: Ο Μασούντ Μπαρζανί αντιμέτωπο​ς με τις «γενοκτονί​ες των Αρμενίων και των Ασσυρίων»

IraqAssyriaMap2
Gilles Munier από France-Irak (Γαλλία/Ιράκ)         (μτφ. Κριστιάν)
Ενώ θα ανοίξει το 1 ο Κουρδικό Εθνικό Συνεδρίο (1) στις 24 Αυγούστου στην Ερμπίλ   – περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομής διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Μασούντ Μπαρζανί έλαβε επιστολή από την οργάνωση American Mesopotamian Organization και από την οργάνωση Iraqi Christian Relief Organization η οποία ζητά μια επίσημη απολογία προς τους απογόνους των χριστιανικών λαών της περιοχής  «για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από κουρδικές φυλές και ορισμένους Κούρδους αρχηγούς πόλεμου» (2) .
iraq-ethno1
Αυτές οι οργανώσεις κατηγορούν τους Κούρδους ότι σφάγιασαν, εκτόπισαν και κατάσχεσαν τη γη και την περιουσία των Ασσυρίων και των Αρμενίων, ότι «κουρδοποιήσαν» τα ονόματα των πόλεων και των χωριών τους και ότι παρουσιάζουν σήμερα τους απόγονους τους ως «Χριστιανούς Κούρδους», ενώ έχουν διαφορετική εθνική προέλευση.
Οι δύο ΜΚΟ υπενθυμίζουν στον Μασούντ Μπαρζανί ότι πολλοί Ασσύριοι υποστήριξαν το κουρδικό κίνημα στη δεκαετία του ’60 και του ’70, «ενώ οι διάφορες κουρδικές φυλές, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ των άλλων, των Zebaris, Surjis, Hirkis και Doskis» είχαν σχηματίσει συμμαχίες με την ιρακινή κυβέρνηση.
iraq-ethnic-map2
Η American Mesopotamian Organization, υπό την προεδρία του David William Lazar, διεκδικεί τη δημιουργία ενός αυτόνομου ασσυριακού κράτους στις πεδιάδες της Νινευής, μεταξύ της Μοσούλης και του Dohuk (3).
(1) 1 η κουρδική εθνική διάσκεψη στα τέλη Αυγούστου στην Ερμπίλ:  προς τη δημιουργία ενός  μεγαλύτερου Κουρδιστάν http://0z.fr/i03-a
(2) Organizations urge Barzani to apologize for genocides (Panarmenian.net – 13/8/13)
http://www.panarmenian.net/eng/news/168104/
(3) Assyrians Demand Kurdish Apology for Last Century Killings, par Judith Neurik
http://rudaw.net/english/kurdistan/19082013
© Γ. Munier / X. Jardez  Gilles Munier