Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Ραγδαίες εξελίξεις: Προς ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ‏

26 Αυγούστου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις: Προς ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ‏

kurdistan

ΟΡΙΣΑΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 15-17/09 –  Ραγδαίες εξελίξεις: Προς ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ

Μια εξέλιξη που θα αλλάξει τον χάρτη στην Μέση Ανατολή μέσα στα επόμενα χρόνια και πιθανόν να αποτελέσει και θρυαλλίδα εξελίξεων για τη Τουρκία, θα συντελεστεί στις 15-17 Σεπτεμβρίου:

Η πρώτη κουρδική Εθνοσυνέλευση από τους Κούρδους τεσσάρων κρατών (Ιράκ, Συρία, Τουρκία και Ιράν) θα συνεδριάσει και θα λάβει αποφάσεις για την ίδρυση του πρώτου κουρδικού κράτους.

Έχοντας, φυσικά τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Κάτα πολλούς, όλα, ακόμα και η εισβολή στο Ιράκ το 2003 έγινε για να γεννηθεί ένα δεύτερο μη αραβικό κράτος στη Μέση Aνατολή, το οποίο θα είναι φυσικός σύμμαχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ γενικότερα.

Και όλα προς τα εκεί βαίνουν.

Συνολικά 600 σύνεδροι από 40 κουρδικούς κομματικούς σχηματισμούς θα συναντηθούν σε πανκουρδική Εθνοσυνέλευση στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, έδρα του εν αναμονή κουρδικού κράτους, αφού μόνο η ανακοίνωση μένει, από τη στιγμή που στην ουσία λειτουργεί με όλες τις ανεξάρτητες κρατικές δομές και τυπικά συζητά πλέον με τη Βαγδάτη.

Εκεί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιαο ότι θα υπάρξει “θερμή” κρίση και οριστική απoμάκρυνση του Ιράκ από την όποια αμερικανική επιρροή. Έτσι ή αλλιώς η σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης πλέον έχει κάνει τις επιλογές της προς το Ιράν και εξοπλίζεται μαζικά από την Ρωσία.

 

Εν πάση περιπτώσει η πρώτη Εθνοσυνέλευση, θα σφραγίσει την ίδρυση του πρώτου κουρδικού κράτους, το οποίο πιθανότατα θα εντάξει και το συριακό Κουρδιστάν στην επικράτειά του είτε άμεσα είτε εν ευθέτω χρόνο.

Και σίγουρα δεν θα είναι μοναδική περίπτωση: Οι Κούρδι της Τουρκίας είναι πολύ κοντά…

Χρήμα έχουν (τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ) ισχυρούς προστάτες έχουν (ΗΠΑ και Ισραήλ) όλα δείχνουν έτοιμα για το πρώτο κουρδικό κράτος

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr