Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Άνθισε το «βρωμερότερο» λουλούδι στον κόσμο – Πανικός στις ΗΠΑ (video)

27 Αυγούστου 2013

Άνθισε το «βρωμερότερο» λουλούδι στον κόσμο – Πανικός στις ΗΠΑ (video)

titan-arum-103343

 

Πάνω από 120.000 επισκέπτες έσπευσαν από τις 11 Ιουλίου στον Βοτανικό Κήπο των Ηνωμένων Πολιτειών για να δουν από κοντά το διάσημο «λουλούδι –πτώμα», με την επιστημονική ονομασία Titan Arum.

 

Το γιγάντιο λουλούδι, ύψους 2,4 μέτρων, άνθισε το απόγευμα της Κυριακής για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, αναδύοντας έντονη δυσοσμία, που έκανε τους επισκέπτες να σαστίσουν.

 

Για 48 ώρες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανθοφορία του λουλουδιού, στον Βοτανικό Κήπο σχηματίζονταν μεγάλες ουρές επισκεπτών που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το «λουλούδι πτώμα», περίεργοι να διαπιστώσουν από μόνοι τους αν ισχύει η φήμη για την απαίσια μυρωδιά του.

Φωτό:demi-zouzounews.blogspot.com

Φωτό:demi-zouzounews.blogspot.com

 

Το λουλούδι αναδύει μια άσχημη μυρωδιά σάρκας σε αποσύνθεση, η οποία ωστόσο επιτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο, καθώς προσελκύει μύγες, σκαθάρια και έντομα που βοηθούν στην επικονίαση με τη μεταφορά γύρης.

 

Αν και το λουλούδι που άνθισε στον Βοτανικό Κήπο των ΗΠΑ είχε μήκος 2,4 μέτρα, στην άγρια φύση το Titan Arum μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 3,7 μέτρα.

 

Το «λουλούδι πτώμα» φύεται στα τροπικά δάση της κεντρικής Σουμάτρας, στη δυτική Ινδονησία.

 

Φωτό:demi-zouzounews.blogspot.com

Φωτό:demi-zouzounews.blogspot.com

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θερμοκήπιο του Βοτανικού Κήπου το «λουλούδι – πτώμα» είχε ύψος 1,2 μέτρα και «ψήλωνε» κατά 20 εκατοστά ημερησίως, φτάνοντας τα 2,4 μέτρα σε λιγότερο από μιάμιση εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «λουλούδι πτώμα» μπορεί να ανθίσει περισσότερες από μια φορές. Η ανθοφορία του διαρκεί από 24 ως 48 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα το λουλούδι κλείνει και καταρρέει.

 

Δείτε εδώ το video με το «λουλούδι πτώμα» που άνθισε στον Βοτανικό Κήπο των ΗΠΑ

 

http://www.youtube.com/watch?v=hMQmGGVvWj4

 

Πηγή:econews.gr