Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η αγάπη πονάει: Βρήκαν και το γιατί

27 Αυγούστου 2013

Η αγάπη πονάει: Βρήκαν και το γιατί

loveΌποιος έχει βιώσει κάποια ερωτική απογοήτευση, γνωρίζει πολύ καλά πόσο πονάει η αγάπη.

Τώρα οι ειδικοί μπορούν να εξηγήσουν και για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.

Από τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, οι ειδικοί κατέληξαν σε μια νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία η «ορμόνη της αγάπης» είναι ο βασικός υπεύθυνος για τον ψυχολογικό πόνο που μας προκαλεί το συναίσθημα αυτό.

Πρόκειται για την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία λέγεται και ορμόνη της αγάπης, καθώς συμβάλλει στο ”δέσιμο” της μητέρας με το μωρό, αλλά και μεταξύ των ερωτικών συντρόφων.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, η συγκεκριμένη ορμόνη, είναι ακόμη υπεύθυνη για τον φόβο και το άγχος του αποχωρισμού, αλλά και εν κατακλείδι για τον πόνο που προκαλεί η αγάπη.

Σύμφωνα με  τους επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, μια από τις λειτουργίες της οξυτοκίνης είναι η ενίσχυση των κοινωνικών αναμνήσεων σε μια περιοχή του εγκεφάλου.

Όταν μία εμπειρία που βιώνουμε είναι ψυχικά επώδυνη, η οξυτοκίνη ενεργοποιεί ένα τμήμα του εγκεφάλου που ενισχύει την ανάμνηση της.

Η ορμόνη αυτή είναι και ο λόγος που νιώθουμε ανασφάλεια όταν ξεκινάει μια νέα σχέση, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ακόμη η ορμόνη της αγάπης ευθύνεται για τα συναρπαστικά συναισθήματα  που υπάρχουν σε μια σχέση, αλλά και για τα δυσάρεστα συναισθήματα μιας ερωτικής απογοήτευσης.

Πηγές:Pathfinder.gr –onlycy.com -ehealthcyprus.com