Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο Οργισμένος Ήλιος Εκρήγνυται

28 Αυγούστου 2013

Ο Οργισμένος Ήλιος Εκρήγνυται

angrysun_friedman_smallΕίναι μία από τις ασχημότερες περιοχές ηλιακών κηλίδων εδώ και χρόνια. Η Ενεργή Περιοχή 1429 (Active Region 1429) φαίνεται, για κάποιους, σαν θυμωμένο πουλί – που έχει εκτινάξει κάποιες από τις πιο ισχυρές εκλάμψεις και στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CMEs) του τρέχοντος ηλιακού κύκλου.

 

Τα εκτεταμένα λοφία από αυτές τις εκρήξεις έχουν ρίξει ακόμη και σωματίδια στη μαγνητόσφαιρα της Γης, που έχουν οδηγήσει σε πολύχρωμα σέλαα. Στη φωτογραφία παραπάνω, η AR 1429 συνελήφθη με μεγάλη λεπτομέρεια στη χρωμόσφαιρα του Ήλιου από την απομόνωση ενός χρώματος του φωτός που εκπέμπεται κυρίως από υδρογόνο. Η εικόνα που προέκυψε παρουσιάζεται σε ανεστραμμένο ψευδές χρώμα με τις σκούρες περιοχές να είναι οι πιο λαμπρές και πιο θερμές.

 

Γιγαντιαίοι μαγνητικοί σωλήνες θερμού αερίου, μερικοί μακρύτεροι από ότι η Γη, είναι γνωστοί ως αιχμές και μπορεί να φανούν στην χρωμόσφαιρα. Η λεπτή ψαλίδα ακριβώς πάνω από τη AR 1429 είναι ένα δροσερό νήμα που αιωρείται λίγο πάνω από την ενεργή ηλιακή περιοχή. Καθώς το ηλιακό μέγιστο θα αυξάνει τα επόμενα χρόνια, το ολοένα πληγωμένο και συνεστραμμένο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου μπορεί να δημιουργήσει ακόμα πιο λυσσαλέες ενεργές περιοχές που θα στείλουν ακόμα πιο ενεργητικές ριπές του ηλιακού πλάσματος στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή:tsene.com