Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η κλιματική αλλαγή «σπρώχνει» τα θαλάσσια είδη στους πόλους

29 Αυγούστου 2013

Η κλιματική αλλαγή «σπρώχνει» τα θαλάσσια είδη στους πόλους

135002-dramatic-melt-off-of-arctic-sea-ice-due-to-climate-changeΗ αύξηση της θερμοκρασίας αλλάζει τη βιολογία των ωκεανών, ωθώντας τα θαλάσσια είδη προς τους πόλους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές 17 διαφορετικών ινστιτούτων, οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία από επτά χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών αναγκάζει τα θαλάσσια είδη να αλλάξουν τα μοτίβα διατροφής, αναπαραγωγής και μετανάστευσης.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θαλάσσια είδη κάθε χρόνο μετακινούνται προς τους πόλους, διανύοντας περίπου 7 χιλιόμετρα.

Παραδόξως, αν και οι θερμοκρασίες στην ξηρά αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς, τα χερσαία είδη μετακινούνται προς τους πόλους κάθε χρόνο διανύοντας πολύ μικρότερη απόσταση που δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν μια ευρεία ποικιλία ειδών, από πλαγκτόν και ωκεάνια φυτά μέχρι θηρευτές όπως φώκιες, θαλασσοπούλια και μεγάλα ψάρια, καλύπτοντας σχεδόν κάθε κρίκο της διατροφικής αλυσίδας.

Η μελέτη διήρκεσε τρία χρόνια και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν περισσότερες από 1.700 αλλαγές στη θαλάσσια ζωή, οι οποίες, όπως διαπίστωσαν, σε ποσοστό 81% σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

 

Πηγή: tvxs.gr