Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Επιστημονικό Συνέδριο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

5 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστημονικό Συνέδριο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

DSC_0445Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του διδακτορικού προγράμματος με τίτλο «Περί της ανθρώπινης κοινωνίας» (De Civitate Hominis) της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μεταξύ 1-5 Σεπτεμβρίου 2013.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Πανοσιολ. Guido Vergauwen, Καθηγητή και Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Fribourg, καθώς και των Καθηγητριών Astrid Kaptijn, του Κανονικού Δικαίου και Barbara Hallensleben, της Δογματικής.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια διαχριστιανικών και διαθρησκειακών ακαδημαϊκών ανταλλαγών, της οποίας οι εργασίες έφεραν τον τίτλο « Εξουσία και Δύναμη σε Δύση και Ανατολή» (Auctoritas et Potestas en Occident et en Orient) και διήρκησαν τέσσερις ημέρες.

Την 1η Σεπτεμβρίου οι σύνεδροι συμμετείχαν στην τελετή της Ινδίκτου στο Φανάρι, ενώ οι κατεξοχήν εργασίες άρχισαν την επομένη με χαιρετιστήριο λόγο του φιλοξενούντος Ηγουμένου της Χάλκης Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, Αναπλ. Καθηγητή στη  Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν την ίδια μέρα με τις παρουσιάσεις των νέων ερευνητών, ορθοδόξου ομολογίας στην πλειοψηφία τους, και προερχομένων από διαφορετικές Ορθόδοξες χώρες, όπως Ελλάδα, Ρωσία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία.

Την 3η Σεπτεμβρίου οι σύνεδροι έγιναν δεκτοί στο Φανάρι από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και έλαβαν την ευλογία του.

Η κατακλείδα των εργασιών εορτάσθη με δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Μετά την ανταλλαγή προσφωνήσεων μεταξύ του Ηγουμένου κ. Ελπιδοφόρου και του Πρυτάνεως κ. Δώρα Vergauwen, προσεφέρθησαν αναμνηστικά δώρα.

Την 5η Σεπτεμβρίου, προ της αναχωρήσεως της ομάδας του Πανεπιστημίου του Fribourg αεροπορικώς για Ελβετία, ετελέσθη Θ. Λειτουργία από τους εξ αυτών κληρικούς της Εκκλησίας Ρωσσίας, ψαλλόντων ρουμάνων υποψηφίων διδακτόρων και χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προύσης.

DSC_0393

IMG_1677

IMG_1704

IMG_2320

Πηγή:romfea.gr