Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ένας πρακτικός οδηγός για το φοιτητικό σπίτι

6 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας πρακτικός οδηγός για το φοιτητικό σπίτι

-σπίτι-e1377771254595Η επιτυχία εισαγωγής σε κάποια σχολή είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης για όλη την οικογένεια.

Για τους γονείς που αισθάνονται ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για το παιδί τους αλλά και για το νέο φοιτητή ή φοιτήτρια που μπαίνει πλέον σε μία καινούρια – πολλά υποσχόμενη φάση της ζωής του. Παράλληλα όμως, αρχίζει και το ”τρέξιμο” καθώς θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, μία σειρά από πρακτικά ζητήματα  με πρώτο και σπουδαιότερο αυτό της εύρεσης σπιτιού –  εφόσον η σχoλή βρίσκεται σε άλλη πόλη από αυτή που μένει μόνιμα η οικογένεια.

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά tips για το πως επιλέγουμε και επιπλώνουμε το φοιτητικό σπίτι – ένα μικρό πρακτικό οδηγό δηλαδή που θα φανεί πολύ χρήσιμος σε γονείς και φοιτητές:

1.   Ε π ι λ ο γ ή  τ ο υ  κ α τ ά λ λ η λ ο υ  σ π ι τ ι ο ύ.
Δύο είναι τα βασικά κριτήρια:
i. Να είναι κοντά στη σχολή (αποτελεί το βασικότερο κριτήριο καθώς με τον τρόπο αυτό ο φοιτητής εξοικονομεί χρόνο αλλά και χρήματα – από τα έξοδα των καθημερινών μετακινήσεων).
ii.Να είναι κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το μειονέκτημα βέβαια που έχουν τα σπίτια που βρίσκονται κοντά σε σχολές είναι ότι είναι λίγο πιο ”τσιμπημένα” στο ενοίκιο. Αλλά στην εποχή της κρίσης, όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης!
Από άποψη χώρου, εφόσον ο φοιτητής θα μείνει μόνος του η επιλογή θα πρέπει να είναι μία γκαρσονιέρα ή ένα μικρό δυάρι – για 2 βασικούς λόγους:
i. οικονομίας (ύψους ενοικίου δηλαδή) και,
ii. για να μπορεί να το ”φέρνει βόλτα” καθώς το μικρό σπίτι καθαρίζεται και τακτοποιείται ευκολότερα από ένα μεγάλο, το οποίο εν πολλοίς στην περίπτωση ενός φοιτητή απλά δεν χρειάζεται.
Όσον αφορά τώρα την εύρεση του σπιτιού, τα μεσιτικά γραφεία είναι μία λύση αλλά φυσικά ζητούν την προμήθειά τους. Η οικονομικότερη λύση είναι η προσωπική έρευνα. Να μεταβεί δηλαδή η οικογένεια στην πόλη πριν την μόνιμη εγκατάσταση του φοιτητή και ν’ αφιερώσει κάποιες ημέρες στην αναζήτηση του κατάλληλου χώρου.
Ένα πολύ καλό online εργαλείο είναι το site studenthouse που παρέχει υπηρεσίες εύρεσης κι ενοικίασης φοιτητικής στέγης χωρίς μεσιτική προμήθεια.
2.  Ε π ί π λ ω σ η  τ ο υ  φ ο ι τ η τ ι κ ο ύ  σ π ι τ ι ο ύ.
Αφού νοικιάσουμε το σπίτι ακολουθεί η διαδικασία της επίπλωσής του. Τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται ένα φοιτητικό σπίτι είναι:
1. ένα μικρό ψυγείο που θα καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου.
2. μία μικρή κουζίνα και κάποια απλά μαγειρικά σκεύη.
3. ένα μικρό τραπέζι φαγητού και μία-δύο καρέκλες.
4. ένα γραφείο.
5. ένα κρεβάτι.
Από κει και πέρα, θα χρειαστεί σίγουρα ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής (τον οποίο ο φοιτητής πιθανότατα να έχει ήδη) και ίσως μία μικρή τηλεόραση για τις ελεύθερες ώρες.
Π ρ α κ τ ι κ έ ς  ι δ έ ε ς  γ ι α  τ η ν  ε π ί π λ ω σ η  τ ο υ  σ π ι τ ι ο ύ :
– Είναι πολύ πρακτικό αντί για κρεβάτι ν’ αγοραστεί κάποιος καναπές που να μετατρέπεται σε κρεβάτι καθώς με το ίδιο κόστος θα έχουμε μία διπλή, εξαιρετικά λειτουργική λύση.
– Συμφέρει σαφώς ν’ αναζητηθεί κάποιο επιπλωμένο φοιτητικό σπίτι καθώς έτσι ο φοιτητής και η οικογένειά του θα γλιτώσει ένα σημαντικό επιπλέον κόστος για την αγορά επίπλων που πιθανόν μετά την αποφοίτηση να είναι άχρηστα.
– Στην επιλογή των συσκευών κι επίπλων για το σπίτι, καλό είναι να υπάρχει στην άκρη του μυαλού και η πιθανή αξιοποίησή τους μετά το πέρας των σπουδών. Έτσι π.χ., προτού αγοραστεί το ψυγείο, καλό θα είναι να υπάρχει κατά νου και η προοπτική της ‘επόμενης μέρας’, δηλαδή εάν θα μπορούσε να μεταφερθεί αργότερα σε κάποιο δωμάτιο της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας και με βάση αυτές τις προδιαγραφές να επιλεχθούν οι διαστάσεις του. Άλλωστε η φοιτητική ζωή αν και υπέροχα ανέμελη, έχει δυστυχώς ημερομηνία λήξης…
Κι ένα τελευταίο ”μυστικό”:
Όλη η έρευνα για την εύρεση και επίπλωση του φοιτητικού σπιτιού ξεκινά από τη …σχολή! Πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση ο φοιτητής και οι δικοί του πρέπει να επισκεφτούν τη σχολή που πέτυχε. Στους πίνακες ανακοινώσεων αλλά και …στους τοίχους και τις κολόνες της, θα βρουν πλήθος αγγελιών τόσο για σπίτια προς ενοικίαση όσο και για συσκευές και έπιπλα. Τα τελευταία μάλιστα είναι κυρίως από φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην πόλη και συνήθως τα δίνουν σε τιμές ευκαιρίας.

Πηγή:praktikesidees.gr