Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αβγό κότας έκανε σπάνιο πτηνό – Προοπτική αναβίωσης εξαφανισμένων ειδών

8 Σεπτεμβρίου 2013

Αβγό κότας έκανε σπάνιο πτηνό – Προοπτική αναβίωσης εξαφανισμένων ειδών

abgo-spanio-pouli-104557Ερευνητές από το Κεντρικό Ερευνητικό Εργαστήριο Κτηνιατρικής του Ντουμπάι υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν με επιτυχία την εκκόλαψη ενόςσπάνιου είδους πτηνού από αβγό κότας.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι εφικτή ηανάπτυξη του εμβρύου ενός πτηνού στο αβγό ενός διαφορετικού, ανακάλυψη που χαιρετίστηκε ως τεράστιο βήμα για την προστασία πουλιών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Έτσι, γονιμοποιημένος κρόκος ενός χλαμυδόγαλου(αγγλικά: houbara bustard) ενός απειλούμενου με εξαφάνιση πτηνού της ερήμου που ενδημεί στη Μέση Ανατολή τοποθετήθηκε στο “ασπράδι” του αβγού μιας “ανάδοχης” κότας.

Τα έμβρυα του χλαμυδόγαλου συνέχισαν να αναπτύσσονται και να εκκολάπτονται κανονικά, παρότι τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό περιβάλλον.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τη νέα μέθοδο, πτηνά υπό εξαφάνιση όπως ο χλαμυδόγαλος -ο πληθυσμός του έχει συρρικνωθεί κατά 60% τις τελευταίες δεκαετίες- θα έχουν μια νέα ευκαιρία να επιβιώσουν.

Μακροπρόθεσμα, η εμβρυονική μεταφορά σε“ανάδοχα” αβγά ίσως επιτρέψει την εκκόλαψη αβγών αποκλειστικά από γενετικό υλικό, ανοίγοντας το δρόμο για την αναβίωση εξαφανισμένων ειδών πουλιών.

Πηγή:econews