Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γνώριμες περιοχές για Κύπριους, η Μεσόγειος και η Βόρεια Ευρώπη, στην 2η Χιλιετία π.Χ.

8 Σεπτεμβρίου 2013

Γνώριμες περιοχές για Κύπριους, η Μεσόγειος και η Βόρεια Ευρώπη, στην 2η Χιλιετία π.Χ.

Κύπρος

Αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας προέβησαν σε ανασκαφές στην περιοχή Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, στις Αλυκές της νότιας Κύπρου, κοντά στη Λάρνακα και ανακάλυψαν μία πόλη της εποχής του Χαλκού.

 

Η τοποθεσία υπολογίζεται σε 120 στρέμματα και ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από το 1600 έως το 1100 π.Χ. δείχνουν ότι η πόλη ήταν ένα σημαντικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού.

 

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την χύτευση του χαλκού και την παραγωγή πορφυρών υφασμάτων καθώς και πολλά αντικείμενα από άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπρόσθετα ο ερευνητική ομάδα ανακάλυψε χάλκινη καρφίτσα από τη βόρεια Ιταλία ή την κεντρική Ευρώπη.

 

λαρνακα

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την εμπορική δραστηριότητα των ανθρώπων της εποχής του Χαλκού πέρα από το άμεσο περιβάλλον τους, τόνισε ο διευθυντής της έρευνας Peter Fischer.

 

«Οι εμπορικές δραστηριότητες των ανθρώπων της 2ης π.Χ. χιλιετίας με προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Μικρά Ασία, η Αίγυπτος και η Εγγύς Ανατολή δεν θεωρούνται ως έκπληξη, αλλά εκείνες που γίνονται με την Ιταλία και την βόρεια Ευρώπη είναι πολύ συναρπαστικές.

 

»Αυτά τα ευρήματα προσδίδουν ικανά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι σημαντικές μεταναστεύσεις λαμβάνουν χώρα κατά την εποχή του Χαλκού και ιδίως γύρω από το 1200 π.Χ.»

200

Πηγἠmikres-ekdoseis.gr