Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Επαναστατικό πολυχάπι για τους καρδιοπαθείς

8 Σεπτεμβρίου 2013

Επαναστατικό πολυχάπι για τους καρδιοπαθείς

16075521_h6494138.limghandlerΑσπιρίνη, μία στατίνη για την καταπολέμηση της χοληστερόλης και δύο ακόμη φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτά είναι τα συστατικά του νέου πολυχαπιού, το οποίο υπόσχεται οκτώ επιπλέον χρόνια ζωής στους καρδιοπαθείς.

Αν και η κυκλοφορία του δεν έχει εγκριθεί ακόμη στη Βρετανία, οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου που το ερευνούν επί χρόνια μιλούν για ένα πολυχάπι -επανάσταση και ευελπιστούν ότι θα είναι διαθέσιμο στα βρετανικά φαρμακεία μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Τονίζουν μάλιστα τις ευεργετικές του ιδιότητες και συνιστούν την προληπτική χορήγησή του σε όλους τους άνω των 50, ακόμη και αν δεν είναι ασθενείς. Κατά την τελευταία κλινική δοκιμή οι βρετανοί επιστήμονες χορήγησαν σε 2.000 ανθρώπους με καρδιοαγγειακά νοσήματα είτε το πολυχάπι είτε έναν συνδυασμό χαπιών.

Οταν οι ασθενείς επανεξετάστηκαν 15 μήνες αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπαιρναν το πολυχάπι τακτικά παρουσίαζαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Οι περισσότερες στατιστικές συμφωνούν ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων φαρμάκων σε μακροχρόνια βάση μειώνει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες του δεύτερου εμφράγματος ή του δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 50% όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παίρνουν καθημερινά όλα τους τα φάρμακα.

 Πηγή:ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ-tanea.gr