Ορθόδοξη πίστη

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

8 Σεπτεμβρίου 2013

Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα

panagia-ierosolymitissa-gethsimani-ierosolyma1

 

«Καταρχήν πρέπει να σημειώσω πως έγινε η αποστολή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ιεροσολύμων, η οποία βρίσκεται στο ναό της Αγίας Σκέπης στην προαναφερθείσα μονή του Αγίου Παντελεήμονα και τιμάται εξαιρετικά από τους εκεί πατέρες.

Αυτή η εικόνα αγιογραφήθηκε από ένα Ρώσσο μεγάλο ασκητή, ονομαζόμενο Νείλο, ο οποίος ασκήτευε στην έρημο του αγίου Μίλου Σόρσκυ. Ο μοναχός Νείλος είχε σε μεγάλη ευλάβεια την εικόνα αυτή, η οποία ήταν αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας των Ιεροσολύμων, πάντοτε δε την έφερε μαζί του. Είναι έργο του 16ου αιώνα και φορητή.

Κάποτε του παρουσιάστηκε η Παναγία σε Ιερή οπτασία, με όλο το κάλλος Της, κεχαριτωμένη από την άφθονη εκείνη ηλιοβολία του θείου φωτός που Την περιέβαλλε, και του είπε:

‘Να στείλεις αυτή την αγία Εικόνα, ως ευλογία, στην Ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος. ’

Ο μοναχός Μίλος με χαρά πραγματοποίησε την αγία επιθυμία της Παναγίας.

Από τότε η Παναγία σκέπει και προστατεύει τη Μονή. Με αυτή την οπτασία της Παναγίας στο μοναχό Νείλο εκφράστηκε η καλύτερη διάθεσή Της απέναντι στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα και η φροντίδα Της για το Ρωσσικό μοναστήρι.

Στη Σκήτη Χρουμίτσα, η οποία υπάγεται στην Κυρίαρχη μονή του Ρωσσικού, και ειδικότερα στο νοσοκομείο της υπάρχει ναός τιμώμενος στη μνήμη της Ιεροσολυμίτισσας Θεοτόκου (12 Οκτωβρίου η μνήμη), της Παραμυθίας (24 Οκτωβρίου η μνήμη) και της Οδηγήτριας Σμολένσκη (28 Ιουλίου η μνήμη).

 

Σημείωση

Το κείμενο δανειστήκαμε από το βιβλίο: «Θαύματα της Παναγίας στο μοναστήρι του αγίου μεγαλομάρτυρα και ιαματικού Παντελεήμονα στο άγιον όρος Άθως, Μόσχα 1886» στα ρωσσικά. Τη μετάφραση έκανε για μας ο κ.Βλαδίμηρος Χανουκάεφ.

Πηγή: Αρχιμ. Θεοφύλακτου Μαρινάκη, Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Άγιον Όρος, σελ. 314-315, Θεσσαλονίκη 2001