Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε- Γλειφιτζούρια σπιτικά

10 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε- Γλειφιτζούρια σπιτικά

gleifitzouria-xromatista

 

Ιδανικό κέρασμα για τα παιδικά πάρτι, αλλά και μια ωραία ιδέα για αυτοσχέδια μπομπονιέρα.

Υλικά

  • 200 γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. νερό
  • χρώµατα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας (προαιρετικά)
  • 500 γρ. ζάχαρη

Μερίδες 20

Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 1 ώρα

Βήμα 1 Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τα γλειφιτζούρια.

Βήμα 1
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τα γλειφιτζούρια.

 

Βήμα 2 Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα.

Βήμα 2
Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα.

 

Βήμα 3 Προσθέτουµε το νερό.

Βήμα 3
Προσθέτουµε το νερό.

 

Βήμα 4 Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. Αν θέλουµε να φτιάξουµε µονόχρωµα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.

Βήμα 4
Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. Αν θέλουµε να φτιάξουµε µονόχρωµα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.

 

Βήμα 5 Βάζουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει χωρίς να ανακατεύουµε. Αν έχουµε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούµε πότε η θερµοκρασία της καραµέλας θα φτάσει τους 150° C.

Βήμα 5
Βάζουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει χωρίς να ανακατεύουµε. Αν έχουµε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούµε πότε η θερµοκρασία της καραµέλας θα φτάσει τους 150° C.

 

Βήμα 6 Αν δεν έχουµε θερµόµετρο, παίρνουµε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραµέλα που βράζει και τη ρίχνουµε σε ένα µπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό.

Βήμα 6
Αν δεν έχουµε θερµόµετρο, παίρνουµε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραµέλα που βράζει και τη ρίχνουµε σε ένα µπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό.

 

Βήμα 7 Τη µαζεύουµε µε το χέρι και, αν δούµε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραµέλα είναι έτοιµη, ενώ, αν είναι µαλακή, συνεχίζουµε το βράσιµο. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε την καραµέλα να ηρεµήσει για 1 λεπτό.

Βήμα 7
Τη µαζεύουµε µε το χέρι και, αν δούµε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραµέλα είναι έτοιµη, ενώ, αν είναι µαλακή, συνεχίζουµε το βράσιµο. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε την καραµέλα να ηρεµήσει για 1 λεπτό.

 

Βήμα 8 Σε µια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουµε µε µια κουτάλα µικρή ποσότητα από την καραµέλα, η οποία από µόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήµα. Το µέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουµε.

Βήμα 8
Σε µια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουµε µε µια κουτάλα µικρή ποσότητα από την καραµέλα, η οποία από µόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήµα. Το µέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουµε.

 

Βήμα 9 Οσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόµη ζεστά, µπορούµε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραµελάκια, ζαχαρωµένα λουλούδια κ.ά.

Βήμα 9
Οσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόµη ζεστά, µπορούµε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραµελάκια, ζαχαρωµένα λουλούδια κ.ά.

 

Βήμα 10 Πριν προλάβει να κρυώσει η καραµέλα, πιέζουµε στο κέντρο της καλαµάκια για γλειφιτζούρι.

Βήμα 10
Πριν προλάβει να κρυώσει η καραµέλα, πιέζουµε στο κέντρο της καλαµάκια για γλειφιτζούρι.

 

Βήμα 11 Μπορούµε επίσης να διακοσµήσουµε τα γλειφιτζούρια µε σχέδια φτιαγµένα από αµυγδαλόπαστα. Αν, για παράδειγµα, θέλουµε να φτιάξουµε µποµπονιέρες για βάπτιση, φτιάχνουµε το αρχίγραµµα του ονόµατος του µωρού µε χρωµατιστή αµυγδαλόπαστα και το κολλάµε όσο η καραµέλα είναι ζεστή.

Βήμα 11
Μπορούµε επίσης να διακοσµήσουµε τα γλειφιτζούρια µε σχέδια φτιαγµένα από αµυγδαλόπαστα. Αν, για παράδειγµα, θέλουµε να φτιάξουµε µποµπονιέρες για βάπτιση, φτιάχνουµε το αρχίγραµµα του ονόµατος του µωρού µε χρωµατιστή αµυγδαλόπαστα και το κολλάµε όσο η καραµέλα είναι ζεστή.

 

Βήμα 12 Καλύπτουµε µε άλλη µία µικρή ποσότητα καραµέλας, ώστε να εγκλωβίσουµε τηνω αµυγδαλόπαστα µέσα στο γλειφιτζούρι.

Βήμα 12
Καλύπτουµε µε άλλη µία µικρή ποσότητα καραµέλας, ώστε να εγκλωβίσουµε τηνω αµυγδαλόπαστα µέσα στο γλειφιτζούρι.

 

Βήμα 13 Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετούµε τα καλαµάκια στο κέντρο των γλειφιτζουριών όσο η καραµέλα είναι ζεστή, πριν προλάβει να στερεοποιηθεί.

Βήμα 13
Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετούµε τα καλαµάκια στο κέντρο των γλειφιτζουριών όσο η καραµέλα είναι ζεστή, πριν προλάβει να στερεοποιηθεί.

 

Βήμα 14 Αν θέλουµε να φτιάξουµε χρωµατιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, µπορούµε να µη ρίξουµε εξαρχής χρώµα σε όλη την καραµέλα, αλλά να τη µοιράσουµε, αµέσως µόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο ένα να προσθέσουµε µερικές σταγόνες από το χρώµα της αρεσκείας µας. Το κάνουµε πολύ γρήγορα, γιατί η καραµέλα θα σκληρύνει.

Βήμα 14
Αν θέλουµε να φτιάξουµε χρωµατιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, µπορούµε να µη ρίξουµε εξαρχής χρώµα σε όλη την καραµέλα, αλλά να τη µοιράσουµε, αµέσως µόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο ένα να προσθέσουµε µερικές σταγόνες από το χρώµα της αρεσκείας µας. Το κάνουµε πολύ γρήγορα, γιατί η καραµέλα θα σκληρύνει.

 

Βήμα 15 Ετσι, µπορούµε για παράδειγµα να φτιάξουµε κόκκινες γραµµές πάνω σε ένα άχρωµο γλειφιτζούρι, παίρνοντας µια ποσότητα από τη χρωµατιστή καραµέλα και ρίχνοντάς την, µε γρήγορες, νευρικές κινήσεις της κουτάλας πάνω στο γλειφιτζούρι.

Βήμα 15
Ετσι, µπορούµε για παράδειγµα να φτιάξουµε κόκκινες γραµµές πάνω σε ένα άχρωµο γλειφιτζούρι, παίρνοντας µια ποσότητα από τη χρωµατιστή καραµέλα και ρίχνοντάς την, µε γρήγορες, νευρικές κινήσεις της κουτάλας πάνω στο γλειφιτζούρι.

 

Βήμα 16 Σε µια άλλη δόση καραµέλας µπορούµε να ρίξουµε µπλε χρώµα και να φτιάξουµε µε αυτήν γλειφιτζούρια.

Βήμα 16
Σε µια άλλη δόση καραµέλας µπορούµε να ρίξουµε µπλε χρώµα και να φτιάξουµε µε αυτήν γλειφιτζούρια.

 

Βήμα 17 Μπορούµε να τα κάνουµε δίχρωµα, ρίχνοντας προσεκτικά στην περίµετρό τους λίγη καραµέλα άλλου χρώµατος.

Βήμα 17
Μπορούµε να τα κάνουµε δίχρωµα, ρίχνοντας προσεκτικά στην περίµετρό τους λίγη καραµέλα άλλου χρώµατος.

 

Βήμα 18 Ολοκληρώνουµε το διάκοσµο, πριν στεγνώσει η καραµέλα, µε ένα ζαχαρωτό και το απαραίτητο καλαµάκι.

Βήμα 18
Ολοκληρώνουµε το διάκοσµο, πριν στεγνώσει η καραµέλα, µε ένα ζαχαρωτό και το απαραίτητο καλαµάκι.

 

Βήμα 19 Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.

Βήμα 19
Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.

 

Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τα γλειφιτζούρια.

Συμβουλές

  • Καλαµάκια για γλειφιτζούρια θα βρούµε στο Sweet Alchemy και σε ορισµένα µαγαζιά µε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής (διευθύνσεις στη σελ. 143). Εναλλακτικά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ξύλινα καλαµάκια για σουβλάκι, τα οποία θα κόψουµε στη µέση. Τα τελευταία, όµως, ενδέχεται να µαλακώσουν από την καραµέλα και δεν θα είναι το ίδιο σταθερά.

 

  • Για την αµυγδαλόπαστα: Χτυπάµε στο µπλέντερ 40 γρ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού µε 50 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. αµυγδαλόσκονη (αν δεν έχουµε έτοιµη, τρίβουµε στο µούλτι 200 γρ. ανάλατα λευκά αµύγδαλα έως ότου γίνουν σκόνη). Σταµατάµε το χτύπηµα όταν σχηµατιστεί µια ενιαία ζύµη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα και την ανοίγουµε µε τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουµε µε ένα ή περισσότερα κουπάτ (κόφτης µπισκότων) την αµυγδαλόπαστα σε διάφορα σχέδια και σχήµατα.

 

  • Οταν έχει υγρασία στην ατµόσφαιρα, αποφεύγουµε να φτιάξουµε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.

 

  • Αφού κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα τυλίγουµε µε σελοφάν, το οποίο κλείνουµε, για να µην πάρουν υγρασία.

 

  • Αν τα προορίζουµε για µποµπονιέρα, τα τυλίγουµε σε διάφανο σελοφάν, ώστε να διακρίνεται το σχέδιό τους, ή σε τούλι και τα δένουµε µε χρωµατιστά κορδελάκια. Μπορούµε να τα στερεώσουµε όρθια σε ένα κοµµάτι φελιζόλ, το οποίο θα βάλουµε µέσα σε ένα ωραίο κουτί, για να τα µεταφέρουµε στην εκκλησία.

Συνταγή: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ

Φωτογραφίες :ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

 

Πηγή:glykesistories.gr