Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κυρίαρχος των θαλασσών ο μοσάσαυρος -Κολυμπούσε σαν καρχαρίας και δάγκωνε σαν τυραννόσαυρος

13 Σεπτεμβρίου 2013

Κυρίαρχος των θαλασσών ο μοσάσαυρος -Κολυμπούσε σαν καρχαρίας και δάγκωνε σαν τυραννόσαυρος

Τίποτε δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον φοβερό και τρομερό μοσάσαυρο

Τίποτε δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον φοβερό και τρομερό μοσάσαυρο

Η ανακάλυψη ενός ολοκληρωμένου και διατηρημένου σε εξαιρετική κατάσταση σκελετού μοσάσαυρου προσφέρει νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα από τα πιο μοχθηρά προϊστορικά σαρκοβόρα. Τα νέα ευρήματα κάνουν ειδικούς και μη να χαρακτηρίζουν τους μοσάσαυρους ως τους «Τ.ρεξ των ωκεανών».

 

Δεινοί κολυμβητές

Οι μοσάσαυροι υπολογίζεται ότι έκαναν δυναμικά την εμφάνιση τους στις θάλασσες πριν από περίπου 85 εκατομμύρια έτη. Ηταν γιγάντια πλάσματα. Το μήκος τους έφτανε τα 17 μέτρα, είχαν βάρος περί τους 20 τόνους ενώ το τεράστιο στόμα τους ήταν γεμάτο με κοφτερά δόντια ορισμένα από τα οποία εκτιμάται ότι είχαν μήκος όσο ένα ανθρώπινο χέρι! Το μόνο μειονέκτημα των μοσάσαυρων, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, ήταν πως δεν κινούνταν με ιδιαίτερη ταχύτητα και μάλλον ήταν αρκετά αργοί κολυμβητές.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μια περιοχή της κεντρικής Ιορδανίας έναν σκελετό μοσάσαυρου στον οποίο είχαν διατηρηθεί τα περιγράμματα των πτερυγίων και της ουράς του αλλά και ορισμένα τμήματα μαλακών ιστών. Ειδικοί του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία μελέτησαν τα ευρήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μοσάσαυροι όχι μόνο δεν  ήταν αργοί αλλά είχαν κολυμβητικές-κυνηγητικές ικανότητες παρόμοιες με εκείνες του καρχαρία. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ένα ουραίο πτερύγιο που σύμφωνα με τους ερευνητές επέτρεπε στους μοσάσαυρους να επιταχύνουν απότομα. Ετσι αν κάποιο θαλάσσιο ον γινόταν στόχος ενός μοσάσαυρου θα ήταν πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο να καταφέρει να ξεφύγει.Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

new-species-ancient-lizard-swims-like-sharks_71517_600x450

Επάνω εικονίζεται μέρος του καλοδιατηρημένου σκελετού που ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία και κάτω μια απεικόνιση ενός μοσάσαυρου με βάση τα νέα ευρήματα όπου διακρίνεται το ουραίο πτερύγιο που όπως φαίνεται βοηθούσε το θαλάσσιο τέρας να κινείται πολύ γρήγορα. Credit: Nature

 

Γράφει ο Θοδωρής Λαΐνας

Πηγή: tovima.gr