Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κύπρος: Αναστήλωση της μονής Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα

17 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Αναστήλωση της μονής Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα

Φωτό:defence-point.gr

Φωτό:defence-point.gr

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και Ηνωμένων Εθνών (UNDP/PFF) για την αναστήλωση της Μονής με χρόνο ολοκλήρωσης το 2017

Ημέρα – σταθμός για την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στη κατεχόμενη Καρπασία μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, αφού υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και Ηνωμένων Εθνών (UNDP/PFF) για την αναστήλωση της Μονής με χρόνο ολοκλήρωσης το 2017 και κόστος που ξεπερνά τα πέντε εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία υπεγράφη στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’, από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Είχε ήδη προηγηθεί η υπογραφή της στη Νέα Υόρκη από την Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Cihan Sultanoglu.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την υπογραφή και είπε ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια «για να δέχεται η Μονή με πολλή χαρά όλους τους προσκυνητές με όλες τις διευκολύνσεις και θα έχουμε τους ναούς μας εκεί συντηρημένους προς δόξα Θεού αλλά και προς χαρά όλων των Κυπρίων που αγαπούν και σέβονται τη Μονή».

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του UNDP, πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα και η υπογραφή στα κατεχόμενα με τη τουρκοκυπριακή πλευρά.A666B9E916C665F4D9C65840116550A4

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος στην Τεχνική Επιτροπή για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ali Tuncay, δήλωσε ότι όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, ανήκουν στην κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Δημήτρης Κυπριανού

Πηγή: protothema.gr