Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Συρρικνωμένη αλλά υπάρχουσα η τρύπα του όζοντος

17 Σεπτεμβρίου 2013

Συρρικνωμένη αλλά υπάρχουσα η τρύπα του όζοντος

138529-831ozonecompa550x315-thumb-mediumΠαρά την βελτίωση της κατάστασης με την εκπομπή χημικών αερίων στην ατμόσφαιρα, όπως ορίζεται και από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η τρύπα του όζοντος αν και έχει συρρικνωθεί συνεχίζει να υπάρχει, σύμφωνα με την Διεθνής Επιτροπή Όζοντος. Η 16η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Ημέρα Προστασίας του Στρώματος του Όζοντος. Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Όμως, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική επανεμφανίζεται, όταν υπάρχει άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο και το 2012 έφθασε στο μέγιστο επίπεδο των 21,1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι 26,1 εκατ. το 2011 και 22,6 εκατ. το 2010. Η συρρίκνωση της τρύπας πέρυσι αποδίδεται στη σχετικά μεγαλύτερη θερμοκρασία της στρατόσφαιρας πάνω από τις πολικές περιοχές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην μεταφορά αερίων μαζών πλούσιων σε όζον από χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλες ποσότητες χλωρίου και βρωμίου στη στρατόσφαιρα είναι οι δύο βασικές αιτίες για την αραίωση του όζοντος πάνω από την πολική περιοχή κατά τους μήνες του χειμώνα και της άνοιξης. Η μείωση της έκτασης της τρύπας του όζοντος το 2012 δεν οφειλόταν τόσο στην μείωση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον, όσο σε ασυνήθιστα μεγάλη δυναμική δραστηριότητα στο νότιο ημισφαίριο.

Φέτος, οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι πιο ψυχρές, πράγμα που ευνοεί τη διεύρυνση της τρύπας του όζοντος, η οποία ήδη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε φθάσει σε έκταση τα 18,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 10,7 εκατ. την ίδια περίοδο το 2012.

Γενικά πάντως, η τρύπα δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 1980 προτού περάσουν πολλές δεκαετίες. Η επιστροφή του παγκόσμιου στρώματος όζοντος στα προ του 1980 επίπεδα εκτιμάται ότι θα συμβεί περίπου στο μέσον του 21ού αιώνα χάρη στη μείωση των χημικών ουσιών από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Όμως στην Ανταρκτική η επιστροφή αυτή θα καθυστερήσει άλλες δύο δεκαετίες περίπου.

Πηγή: tvxs.gr