Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εθελοντές αδράνειας ψάχνει η NASA

20 Σεπτεμβρίου 2013

Εθελοντές αδράνειας ψάχνει η NASA

138723-article-2422033-1bdbf389000005dc-297_634x390 (1)Εθελοντές για αμέτρητες ώρες αδράνειας ψάχνει η NASA, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα. Οι εθελοντές θα πληρώνονται 5.000 δολάρια το μήνα για 70 ημέρες που θα περάσουν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι.

Οι εθελοντές που θα επιλεχθούν θα δραστηριοποιούνται καθημερινά για δύο εβδομάδες ώστε το σώμα τους να μελετηθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες. Τις επόμενες 70 ημέρες οι εθελοντές θα μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους στο Διαστημικό Κέντρο Johnson, με συνθήκες φωτισμού για 16 ώρες και συνθήκες σκότους για οκτώ. Επιπλέον κατά τη διάρκεια των ημερών της έρευνας οι εθελοντές θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις αλλά και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση, βιβλία και ίντερνετ.

Οι μόνες φορές που θα πρέπει να σηκώνονται από το κρεβάτι τους θα είναι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για τη καταγραφή επιπτώσεων σε μύες, οστά, ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στη κυκλοφορία του αίματος. Στο τέλος της έρευνας θα ακολουθήσει περίοδος αποκατάστασης που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«Απ’ όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα, η μικροβαρύτητα είναι η δυσκολότερη για να τη μιμηθούμε στο πλαίσιο πειράματος»,ανέφερε η NASA στην ιστοσελίδα της.

Ανάλογη έρευνα είχε διεξαχθεί από την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικών επιστημών στο Ινστιτούτο Medes στη Τουλούζη της Γαλλίας. Μετά το τέλος της έρευνας καταγράφηκαν τα αποτελέσματα της αδράνειας των εθελοντών που έδειξαν πως η έλλειψη βαρύτητας την οποία θα προσπαθήσουν να μιμηθούν οι επιστήμονες, προκαλεί μείωση μάζας του σώματος και του μυϊκού ιστού ενώ παρουσιάζεται αναιμία και οι αρτηρίες στα πόδια αποδυναμώνονται.

Πηγή: tvxs.gr