Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου: ”Αίρεση ο ρατσισμός – Καταδικαστέος ο φασισμός”

23 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου: ”Αίρεση ο ρατσισμός – Καταδικαστέος ο φασισμός”

pGeorgios_Chrisostomou_ds_verias

Με σαφή, απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε κάθε μορφής εθνοφυλετικές διακρίσεις ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τον φασισμό, δίνοντας μάλιστα θεολογική διάσταση στα φαινόμενα των τελευταίων ετών και την προ αιώνος εκφρασμένη επίσημη θέση της εκκλησίας…

Όπως είπε ο π. Γεώργιος, ο εθνοφυλετισμός (ρατσισμός) έχει χαρακτηριστεί ως αίρεση, από μείζονα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 1878, γεγονός που δείχνει πόσο απαράδεκτη θεωρεί η Εκκλησία κάθε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων.

Αλλά, όπως συμπλήρωσε ο πρωτοσύγκελος, και στην σύγχρονη εποχή, τόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και μεμονωμένοι ιεράρχες, έχουν αποκηρύξει και καταγγείλει κάθε είδους διάκριση, ενώ καταδικάζουν τον φασισμό, ως ιδεολογία που αντιβαίνει σε κάθε αρχή και “πιστεύω” της Εκκλησίας. Αντίστοιχα, έχει καταδικαστεί και ο χριστιανικός φανατισμός (φονταμενταλισμός).

Αναφορικά με το θλιβερό περιστατικό στο Κερατσίνι, ο Αρχιμ. Γεώργιος σημείωσε πως η δολοφονία του νεαρού Παύλου Φύσσα ήταν το αποκορύφωμα μιας υποβόσκουσας κατάστασης που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, δήλωσε, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας “παρών” στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και την ειλικρινή πρόθεση της τοπικής Μητρόπολης να συμμετάσχει σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία – προσπάθεια, στο μέλλον.

 

Πηγή: inveria.gr