Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Προύσης Ελπιδοφόρος: “Η μουσική που μας ενώνει”

23 Σεπτεμβρίου 2013

Προύσης Ελπιδοφόρος: “Η μουσική που μας ενώνει”

prousis1Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, κατά τη διάρκεια της συναυλίας για την ελληνοτουρκική φιλία.

Καλώς ήρθατε !

 

Καλώς ήρθατε στην Ιερά  Μονὴ Αγίας Τριάδος.

Καλώς ήρθατε στη Θεολογική μας Σχολή !

Είναι ξεχωριστὴ η χαρά μας σήμερα, διότι οι κήποι της Χάλκης γεμίζουν με την μελωδία των εκλεκτών καλλιτεχνών και τα δένδρα στολίζονται με τις μουσικὲς νότες σπανίων μουσικών,ανδρών και γυναικών, ρωμιών και τούρκων.

Η τιμὴ αποκορυφώνεται λόγῳ της διπλής υψηλής παρουσίας πρώτον της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Αυθέντου και Δεσπότου μας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, του πραγματικού Ηγουμένου της Μονής μας και πραγματικού Σχολάρχου της Σχολής μας.

Όπως και Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας κ. κ. Νεοφύτου, διακρινομένου για το ηδύμελο της φωνής του και για την μουσική του κατάρτιση και πραγματοποιούντος την ειρηνική του επίσκεψη στο Οικουμενικὸ Πατριαρχείο.

Η μουσική μας ενώνει, αγαπητοὶ παρόντες, όὅπως μας ενώνει έλληνες και τούρκους ο πολιτισμός, η παιδεία και η κοινὴ παράδοση. Αυτὸ είναι το μήνυμα της αποψινής εκδήλωσης.

Η μουσικὴ που  μας ενώνει.

Και για να γίνει πραγματικότητα η αποψινὴ βραδιὰ, ένωσαν τις καλλιτεχνικὲς προσπάθειές τους οι τραγουδιστὲς Ελένη Τσαλιγοπούλου και Mustafa Doğan Dikmen, Βασιλικὴ Παπαγεωργίου και Engin Arslan και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Οι ορχήστρες  Οθωμανικής λόγιας μουσικής ο «Βόσπορος» και Νυκτών εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης»

Οι μουσικοὶ Γιώργος Ανδρέου και Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ενώ την οργάνωση και την καλλιτεχνικὴ επιμέλεια είχε ο κωνσταντινουπολίτης πλέον Παντελὴς Ζαφείρης.

Τις οικονομικές τους δυνάμεις ένωσαν οι Τράπεζες Garanti Bankası και Εθνικὴ Τράπεζα της Ελλάδος.

Η τοπικὴ αυτοδιοίκηση των δύο χωρών συνεργάστηκε με άριστο τρόπο:

Οι Δήμοι Πριγκηποννήσων (Adalar Belediyesi) και Πατρέων στήριξαν την προσπάθειά μας.

ενώ μας στήριξε με την τεχνογνωσία του το Μουσικὸ Βακούφι της περιοχής Eyüp (Eyüp Musiki Vakfı).

Τέλος, ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εθελόντριες παρουσιάστριες Fatoş Koçarslan και Όλγα Παπά, στους οποίους παραδίδεται τώρα το βήμα, με την ευχή, Παναγιώτατε, οι αποψινὲς νότες να γίνουν το προανάκρουσμα για την μεγάλη εορτὴ της επικειμένης, συν Θεώ, επαναλειτουργίας της Σχολής μας.

Γένοιτο !

Πηγή:romfea.gr