Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αρχές του 2014 τα έργα αναστήλωσης του Αποστόλου Ανδρέα

26 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχές του 2014 τα έργα αναστήλωσης του Αποστόλου Ανδρέα

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι φαίνεται πως οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι φαίνεται πως οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί

Τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες

Τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωση της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Τεχνικής Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τάκη  Χατζηδημητρίου.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ενημέρωσε την Τετάρτη τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εξελίξεις σχετικά με την αναστήλωση της Μονής.
Οι Βουλευτές εξέφρασαν ικανοποίηση για την υπογραφή των εγγράφων που θα οδηγήσει στην έναρξη των εργασιών και ταυτόχρονα απηύθυναν έκκληση προς δωρητές ώστε να μην κινδυνέψει η Μονή να καταλήξει στα χέρια του ΕΒΚΑΦ.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή Προσφύγων για την υπογραφή των δύο εγγράφων που θα οδηγήσουν στην αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα.

Εξήγησε ότι το ένα έγγραφο υπεγράφη από τους εκπροσώπους της τεχνικής επιτροπής και το Διευθυντή του προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση του έργου.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο έγγραφο υπεγράφη από την Εκκλησία, με το UNDP και τη Διεύθυνση του UNDP στην Νέα Υόρκη για τη χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι συλλέγονται κάποια τελευταία στοιχεία ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη προσφορών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία προκήρυξης και αξιολόγησης των προσφορών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 και εάν όλα πάνε καλά στην αρχή του έργου θα μπορέσουν να αρχίσουν τα έργα συντήρησης του Αποστόλου Ανδρέα.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα  ότι όλοι θα σεβαστούν τις υπογραφές τους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι φαίνεται πως οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί και ότι δεν θα προκληθούν άλλα προβλήματα. Ευχαρίστησε δε την τεχνική επιτροπή για τις προσπάθειες που κατέβαλε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η έναρξη των εργασιών για αναστήλωση της Μονής έχει τεράστια σημασία. Πρόσθεσε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναλάβουμε ελεγχόμενα ρίσκα. Είπε επίσης ότι πρέπει να εξευρεθούν δωρητές ώστε με την αναστήλωση το Μοναστήρι να μην καταστεί ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ μέσα από τη χρηματοδότηση του έργου.

Αναφέρθηκε στον εκκλησιαστικό σκοπό και ρόλο του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετεξέλιξη του ρόλου του σε μουσείο ή άλλως πως.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής χαιρέτισε εκ μέρους του κόμματός του την εξέλιξη που σημειώθηκε στο θέμα της αναστήλωσης του Μοναστηρίου με κόστος 6 εκατομμυρίων και ανέφερε ότι θα πρέπει να τροχιοδρομηθεί η συντήρηση όλων των κατεχόμενων μνημείων.

Ο κ. Φυττής ακόμα ότι για τη συντήρηση των κατεχόμενων μνημείων πρέπει όλοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Πηγές:Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ -kathimerini.com.cy