Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Pelagios 3: Το Google Μaps της αρχαιότητας

26 Σεπτεμβρίου 2013

Pelagios 3: Το Google Μaps της αρχαιότητας

138963-pelagios-google-earth-arxaio-kosmoΔεδομένα από αρχαίες πηγές αντλεί το πρόγραμμα Pelagios 3, που αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Το πρόγραμμα αφορά μια βάση δεδομένων και αποτελεί εργαλείο αναζήτησης που πραγματεύεται τοποθεσίες και χάρτες της αρχαιότητας που φτάνουν μέχρι το 1942.

Το Pelagios 3 επικεντρώνεται στη περιοχή της Μ. Βρετανίας με την αναζήτηση να ξεκινά από την αρχαιότητα και να καταλήγει ως το 1942. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται περιγραφές και διηγήσεις που παρουσιάζουν το τότε τρόπο ζωής των ανθρώπων, τις αντιλήψεις τους και πως με τα χρόνια άλλαζαν αυτές. Αυτό επιτρέπει στους αναγνώστες να σχηματίσουν μια ευρεία εικόνα γνωστών και άγνωστων τοποθεσιών.

Οι συντελεστές του προγράμματος ευελπιστούν να εξελιχθεί περισσότερο το πρόγραμμα Pelagios. Αυτό θα το πετύχουν εμπλέκοντας το ευρύ κοινό και ζητώντας από κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει βοηθώντας στην ταυτοποίηση τοποθεσιών και αρχαίων κειμένων.

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον κόσμο να χαρτογραφείται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μία μερική αλήθεια που απλά επιδεινώνεται από σύγχρονες τεχνολογίες, όπως το Google Earth. Για παράδειγμα, είναι αξιοσημείωτο να βλέπει κανείς ότι ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, Ρωμαίος αστρονόμος, χρησιμοποίησε το Λονδίνο ως σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες χρονικές ζώνες κατά τα τέλη του δευτέρου αιώνα, όπως κάνουμε σήμερα», δηλώνει ο αρχαιολόγος Δρ. Λέιφ ο Ίσακσεν.

Πηγή:tvxs.gr