Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αυξάνονται τα τέλη εισόδου σε μουσεία και αρχαία μνημεία

30 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξάνονται τα τέλη εισόδου σε μουσεία και αρχαία μνημεία

Φωτό:ethnos.gr

Φωτό:ethnos.gr

Σημαντικές αυξήσεις στα τέλη εισόδου σε μουσεία και αρχαία μνημεία προβλέπουν οι νομοθετικοί κανονισμοί που, με τις ενστάσεις δύο Βουλευτών, εγκρίθηκαν το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με τους κανονισμούς αυτούς, καθορίζονται πρόσθετα κριτήρια και διαδικασίες για τη χρήση αρχαίων μνημείων, καθώς και η αύξηση των τελών εισόδου σε μουσεία και αρχαία μνημεία, ωστόσο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια της εξέτασης των σχεδίων των κανονισμών, αποφάσισε ομόφωνα να τροποποιήσει συγκεκριμένες πρόνοιές τους.

Συγκεκριμένα, μείωσε το προτεινόμενο τέλος του ημερήσιου δελτίου εισόδου από €10,00 σε €8,50, του τριήμερου δελτίου εισόδου από €20,00 σε €17,00 και του εβδομαδιαίου δελτίου εισόδου από €30,00 σε €25,00.

Επίσης, προέβη σε μείωση στα τέλη εισόδου για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα επαρχιακά μουσεία από €3,00 σε €2,50 και για το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας και τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους από €5,00 σε €4,50.

Η Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει και τις πρόνοιες που αφορούν τη δωρεάν είσοδο στα μουσεία και στα αρχαία μνημεία, έτσι ώστε να τυγχάνουν του ωφελήματος αυτού μεταξύ άλλων οι εθνοφρουροί, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι άνεργοι, ενώ οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, οι πολύτεκνοι, οι οικογένειες με τρία παιδιά και οι συνταξιούχοι να επιβαρύνονται με το 50% της τιμής εκάστου εισιτηρίου.
Πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των αρχικώς προβλεπομένων τελών προέβλεπε η τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, η οποία όμως υποστηρίχθηκε από 7 Βουλευτές (ΚΣ ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρία Κουλία), ενώ απορρίφθηκε από 41 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ).

Όπως κατατέθηκαν από την εκτελεστική εξουσία οι κανονισμοί προέβλεπαν αύξηση στα τέλη εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και επαρχιακά μουσεία από €1,70 σε €3,00 και στο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας και σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους από €3,40 σε €5,00.
Επίσης, αύξηση στα τέλη του ημερήσιου δελτίου εισόδου που μπορεί να εκδίδει ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από €6,80 σε €10,00 και του εβδομαδιαίου δελτίου από €17,10 σε €30,00.

Επιπρόσθετα, υπήρχαν πρόνοιες για έκδοση τριήμερου δελτίου εισόδου έναντι του ποσού των €20,00, ενώ η χρήση των αρχαίων μνημείων Α´ Πίνακα αυξάνεται από €342 σε €500 και η είσοδος στο κοινό σε συγκεκριμένα μουσεία και μνημεία κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων (18 Απριλίου) και κατά τη Διεθνή Ημέρα/Νύκτα Μουσείων (18 έως 19 Μαΐου) θα είναι δωρεάν.
Επίσης, δωρεάν θα είναι η είσοδος σε μουσεία και μνημεία συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων, όπως παιδιών κάτω των δώδεκα ετών, οργανωμένων σχολικών ομάδων, μελών της αστυνομίας και του στρατού.

Οι αυξήσεις σε ποσοστό 17% είναι επιβεβλημένες από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα, ενώ επί πολλά έτη τα τέλη δεν αναθεωρήθηκαν.euro-money

Πηγή:onlycy.com