Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πλοίο αντιστέκεται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα με τα δικά του κύματα (video)

7 Οκτωβρίου 2013

Πλοίο αντιστέκεται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα με τα δικά του κύματα (video)

images

Μετά το πλοίο που χρησιμοποιεί το σκαρί του ως πανί ιστιοπλοΐας, οι Νορβηγοί σχεδιάζουν ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα γα να διασχίσουν τις θάλασσες.

Αυτή τη φορά πρόκειται ένα πλοίο το οποίο θαδημιουργεί τα δικά του κύματα για να ανταπεξέλθει σε ακραίες καιρικές συνθήκες και φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Αποστολή του πλοίου θα είναι να μεταφέρειεργαζομένους προς και από υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό.

Επονομαζόμενο και “πλοίο ξενοδοχείο”, με μήκος 155 μέτρα και χώρο για 800 επιβάτες, θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις όπως γυμναστήρια, σάουνα, πισίνες και γραφεία.

Ειδικές δεξαμενές (U-tanks) ενσωματωμένες στο κύτος του σκάφους, δημιουργούν κύματα σταθεροποίησης του πλοίου. Αυτό θα επιτυγχάνεται με δεξαμενές που θα γεμίζουν με νερό, το οποίο στη συνέχεια θα προωθείται  με αντίθετη φορά προς τα κύματα που χτυπούν το σκάφος. Την κίνηση του νερού και κατά συνέπεια την ευστάθεια του πλοίου ρυθμίζουν βαλβίδες αέρα, ανάλογα με την ισχύ των θαλασσίων κυμάτων.

Την ευστάθεια ρυθμίζουν επίσης έξι προπέλες που ελέγχονται μέσω GPS και οι οποίες με την περιστροφή τους αντισταθμίζουν τις πιέσεις που δέχεται το πλοίο από κύματα, υποθαλάσσια ρεύματα και αέριες μάζες.

Το πλοίο είναι επίσης εξοπλισμένο με γερανούς φόρτωσης και εκφόρτωσης φορτίων.

—Οι κατασκευαστές

Το πλοίο κατασκευάζεται από την Hyundai Heavy Industries στη Νότια Κορέα, για λογαριασμό της νορβηγικής Østensjø Rederi. Αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2015 (με option για δεύτερο σκάφος) και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία SALT, ενώ οι δοκιμές γίνονται από την εταιρεία ναυτικής έρευνας και ανάπτυξης Marintek.

Το σύστημα «αντιμετώπισης» των κυμάτων έχει σχεδιαστεί από την Hoppe Marine, ενώ το σύστημα ελέγχου των προπελών από την Kongsberg Maritime.

Δείτε το video:

Πηγή:econews.gr