Συναξαριακές Μορφές

Μνήμη Ανδρονίκου και Αθανασίας της συζύγου αυτού (9 Οκτωβρίου)

9 Οκτωβρίου 2013

Μνήμη Ανδρονίκου και Αθανασίας της συζύγου αυτού (9 Οκτωβρίου)

10327Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αποστόλου Ιακώβου, υιού του Αλφαίου και αδελφού του ευαγγελιστή Ματθαίου. Και τη μνήμη Ανδρονίκου και Αθανασίας της συζύγου αυτού, του Πατριάρχου Αβραάμ του δικαίου, και Λωτ του ανεψιού αυτού.

Ο όσιος Ανδρόνικος, από την Αντιόχεια, πλούσιος και ευσεβής, είχε γυναίκα την Αθανασία, σεμνή και θεοφιλή. Ένα μέρος της περιουσίας τους διένειμαν στους φτωχούς, ένα μέρος την έδωσαν ως δάνειο σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη, κι ένα κράτησαν για την οικογένειά τους, αφού είχαν ένα κορίτσι κι ένα αγόρι.

Κάποτε τα δυο παιδιά τους πέθαναν ταυτόχρονα, κι ο μεν Ανδρόνικος δέχτηκε το πλήγμα, η Αθανασία όμως συντετριμμένη ζητούσε να ταφεί με τα παιδιά της. Αναπαύθηκε όταν μια νύχτα άκουσε στην προσευχή της τον άγιο  Ιουλιανό να της λέει πως τα παιδιά της στερήθηκαν όμως την επίγεια ζωή, δεν θα στερηθούν τα επουράνια χαρίσματα της Βασιλείας του Θεού.

Ο Ανδρόνικος κι η Αθανασία αποφάσισαν αμοιβαία να γίνουν μοναχοί το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αν κρίνουμε από τον αριθμό των ναών στην Κύπρο, που είναι αφιερωμένοι στο ζεύγος των οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, συμπεραίνουμε πως πρόκειται για δυο πολύ αγαπητούς αγίους προς τους οποίους πολλοί άνθρωποι τρέφουν ιδιαίτερη ευλάβεια.

Ο Ανδρόνικος κι η Αθανασία αποδεικνύουν πόσο σπουδαίο είναι η συζυγική στέγη να θεμελιώνεται με την ευλογία του Θεού. Οι σύγχρονοι σύζυγοι που έχουν στη ζωή τους θεμέλιο το Χριστό, ζουν με σεβασμό μεταξύ τους και βιώνουν με ιεροπρέπεια και δέος, τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος, αναλαμβάνοντας τη συζυγική ευθύνη, τότε έχουν αυθεντική αγάπη που οδηγεί σε ολοκλήρωση και τελείωση πνευματική, παρά τα ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή:  churchofcyprus.org.cy