Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας (φώτο)

10 Οκτωβρίου 2013

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας (φώτο)

0001-SxoliByzAgiasmos01

Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τον αγιασμό στη Σχολή Βυζαντινής Σχολής και παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά τον αγιασμό απευθυνόμενος στους μαθητές και καθηγητές της Σχολής τόνισε:

«Τελέσαμε και φέτος με τη χάρη του Θεού τον αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσι­κης της Ιεράς Μητρο­πο­λεώς μας, η οποία ανοίγει για ένα ακόμη σχολικό έτος τις πύλες της προκειμένου να υπο­δεχθεί τόσο τους πα­λαιότερους όσο και τους νέους μαθητές της.

Η μέχρι τώρα άριστη λει­τουρ­γία της και τα εξαιρετικά αποτελέ­σμα­­­τα που όλοι διαπι­στώνουμε από τη συμ­μετοχή των μαθητών και των απο­φοίτων της Σχολής σε πολλές εκδη­λώσεις της Ιεράς Μη­τρο­πο­λεώς μας και ιδι­αι­τέρως στις εκδη­λω­σεις των Παυλείων, αλλά και η μεγάλη συμ­μετοχή μαθητών που εγ­γράφονται κάθε χρο­νο και παρακολουθούν τα μαθήματα μας ικα­νο­ποιούν ιδιαιτέρως και μας ενθαρρύνουν για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη λειτουρ­γία της, παρότι οι επο­χες είναι δύσκολες για όλους μας. Θεωρούμε όμως την προσφορά αυ­τη της Ιεράς Μητροπό­λεώς μας προς τον λαό και την επαρχία μας ως πολύ σημαντική, ιδιαι­τε­­ρως επειδή αφορά και σχε­τίζεται με την πα­ρα­δοσή μας, τη θρη­σκευ­τι­κη και την εθνι­κη. Και η θρησκευτική και εθνική μας παρά­δοση δεν είναι μόνο τα μνη­μεία και τα αντικεί­μενα και τα κείμενα, τα οποία βεβαίως αποτε­λουν ένα πολύ σπου­δαίο τμήμα της, αλλά είναι και η μουσική της, τόσο η εκκλησιαστική όσο και η κοσμική, για­τι η μουσική είναι η εκ­φραση της ψυχής και των συναισθημάτων των ανθρώπων, είναι η αποτύπωση των βιω­μα­των και της ιστορι­κης πορείας των πατέρων μας, αλλά ει­ναι και ο τρόπος με τον οποίο δια­τηρήθηκε η εθνική μας γλώσσα και μέσω αυτής συντη­ρη­θηκε και η εθνική μας ταυτό­τητα.

Δεν νομίζω πως μπο­ρει να αμφισβητήσει κα­­­νεις ότι οι ύμνοι της Εκκλησίας μας ταυ­τι­ζονται με την ψυχή του Γένους μας, ότι ο κάθε Έλληνας, ακόμη και εάν δεν έχει στενό συν­δεσμο με την Εκκλη­σία, δεν γνωρίζει πολ­λους από τους ύμνους της, γιατί αυτοί απο­τε­λουν μέρος της συν­ει­δήσεώς μας, τμήμα πο­λύτιμο της πα­ρα­δόσεώς μας, που διατηρούν αδιάσπαστο και συνεχή τον σύνδε­σμο μας με τη γλώσσα και την ιστορία των πα­τέρων μας.

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε την επέτειο της απελευθερώσεώς μας από τον Τουρκικό ζυγό, απελευθέρωση την οποία οφείλουμε σε με­γάλο βαθμό στο γε­γο­­νος ότι επί πεντα­κο­σια χρόνια κατορθώ­σα­με να διατηρήσουμε την εθνική μας συνεί­δηση μέσα από τους ύμνους της Εκκλησίας μας και την παραδο­σια­κη μας μουσική που μας δίδασκε την ελλη­νική γλώσσα, αυτή που μι­λου­σαν για αιώνες οι πατέρες μας, αλλά και την ιστορία μας, γιατί πολλοί από τους υ­μνους της Εκκλησίας μας αλλά και τα παρα­δο­σιακά μας τραγούδια συνδέονται άμεσα με την ιστορία της πατρί­δος μας και των πατέ­ρων μας.

Γι᾽ αυτό και είναι χρε­ος μας να διατηρή­σου­με την παράδοσή μας διατηρώντας τη βυζαν­τινή και παραδο­σια­κη μας μουσική, για­τι αυτή είναι η γνήσια πηγή της που μας τρο­φοδοτεί ο­λους και μας ανα­ζωο­γονεί και μας στηρίζει για να αντιμε­τω­πίζου­με με αισιο­δο­ξία και τις δυσχέρειες του παρόν­τος, ώστε να ανταπε­ξελ­θουμε αποτελεσμα­τικά.

Με την ευκαιρία, λοι­πον, της ενάρξεως των μαθημά­των της Σχολής θέλω να καλωσορίσω τους μα­θητές μας και να τους συγχαρώ θερμά για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους και για τη μουσική και για την παράδοση, χωρίς να επη­ρεάζονται από κα­ποι­ους που αμφισβη­τουν την αξία τους και ασχολούνται με άλλα πράγματα, αλλά και τους γονείς και όλους όσους καλλιεργούν στα παιδιά αυτήν αγάπη για τη βυζαντινή και πα­ρα­­δοσιακή μας μου­σι­κη.

Να ευχαριστήσω ακό­μη και τους καθηγητές της Σχολής μας και όλους όσους συμβάλ­λουν στην εύρυθμη λει­τουργία της και να ευ­χηθώ καλή χρονιά, κα­λη πρόοδο στους μα­θη­τες μας, και πολλούς με­λωδικούς καρπούς που θα απολαύσουμε, πιστεύω, σύντομα όλοι μας.»Στη συνέχεια πήρε το λόγο Διευθυντής της Σχολής Άρχων Μαΐστωρ της ΜΧΕ κ. Γεώργιος Ορδουλίδης ο οποίος καλωσόρισε τους νέους μαθητές, ευχαρίστησε το σεβασμιώτατο για την αρουσία του και ανακοίνωσε το πρόγραμμα σπουδών.

0005-SxoliByzAgiasmos05

0002-SxoliByzAgiasmos02

0003-SxoliByzAgiasmos03

0004-SxoliByzAgiasmos04

0006-SxoliByzAgiasmos06

0007-SxoliByzAgiasmos07

 Πηγή:  imverias.blogspot.gr