Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα μανιτάρια της Κύπρου

15 Οκτωβρίου 2013
Λατινική Ονομασία : Agaricus bisporus Περιγραφή : Συναντάται ιδιαίτερα σε βοσκότοπους και κυπαρισσώνες. Βιότοποι : καλλιέργειες. Κοινός - Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα , το φθινόπωρο .

Λατινική Ονομασία : Agaricus bisporus Περιγραφή : Συναντάται ιδιαίτερα σε βοσκότοπους και κυπαρισσώνες.
Βιότοποι : καλλιέργειες.
Κοινός – Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα , το φθινόπωρο .

Από τις  μερικές χιλιάδες είδη μανιταριών που ζουν στην Κύπρο, κοντά στα 1,000 έχουν αναγνωριστεί μέχρι το 2010.  Το www.natureofcyprus.org περιέχει πληροφορίες για περίπου 50 είδη, που είναι σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτικά των γένων που κατοικούν στην Κύπρο.

Τα μανιτάρια είναι στην πραγματικότητα ο «καρπός» ενός (σε πολλές περιπτώσεις τεράστιου) συστήματος υπόγειων μυκητών. Είναι πολύ σημαντικά για το οικοσύστημα καθώς πολλά είδη συμβιώνουν με φυτικούς οργανισμούς.

Οι μυκόριζες αποτελούν την συμβίωση μυκητών με τις ρίζες φυτών, και αυξάνουν δραματικά την ικανότητα των φυτών να απορροφούν θρεπτικές ουσίες.  Δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για το θέμα στην Κύπρο.

Λατινική Ονομασία : Auricularia auricula-judae Αγγλική : Judas ear     Ελληνική : Αυτί του λαγού        Ελληνοκυπριακή : Αυτί του λαγού Βιότοποι : δάση. Κοινός - Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα .

Λατινική Ονομασία : Auricularia auricula-judae
Αγγλική : Judas ear Ελληνική : Αυτί του λαγού Ελληνοκυπριακή : Αυτί του λαγού
Βιότοποι : δάση.
Κοινός – Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα .

Παραδοσιακά οι Κύπριοι θεωρούν τα άγρια μανιτάρια σαν λιχουδιά. Κάποιος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο μάζεμα μανιταριών καθώς είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ να ξεχωρίσουν τα εδώδιμα από τα δηλητηριώδη.  Παρόλο που στοwww.natureofcyprus.org  παρουσιάζουμε κάποιες πληροφορίες σε σχέση με το κατά πόσο κάποια είδη είναι δηλητηριώδη, κλπ, ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ τους επισκέπτες να μαζεύουν μανιτάρια και δεν φέρουμε καμμιά ευθύνη ούτε για την ορθότητα πληροφοριών στο www.natureofcyprus.org ούτε σε σχέση με το όποιο σχετικό ατύχημα.

Λατινική Ονομασία : Boletus subtomentosus Αγγλική : Yellow cracked bolette     Ελληνική : Βωλίτης        Ελληνοκυπριακή : Βωλετός Βιότοποι : δάση. Μάλλον κοινός - Μπορεί να παρατηρηθεί το φθινόπωρο .

Λατινική Ονομασία : Boletus subtomentosus
Αγγλική : Yellow cracked bolette Ελληνική : Βωλίτης Ελληνοκυπριακή : Βωλετός
Βιότοποι : δάση.
Μάλλον κοινός – Μπορεί να παρατηρηθεί το φθινόπωρο .

Οι πλείστες πληροφορίες και φωτογραφίες για την κατηγορία των μανιταριών δόθηκαν από τους Μιχάλη Λοϊζίδη και Θωμά Κυριάκου του Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Περισσότερα εδώ

Πηγή: natureofcyprus.org