Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Έλευση Τιμίας Κάρας Αποστόλου Ανδρέου 29 Οκτωβρίου μέχρι 05 Νοεμβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Στρόβολος – Λευκωσία

17 Οκτωβρίου 2013

Έλευση Τιμίας Κάρας Αποστόλου Ανδρέου 29 Οκτωβρίου μέχρι 05 Νοεμβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Στρόβολος – Λευκωσία

10467

 

Για τέσσερις δεκαετίες η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, παραμένει ασυντήρητη. Δεν είναι μόνο η κατοχή που επιβουλεύεται το μέλλον του ιστορικού και εκκλησιαστικού αυτού μνημείου, αλλά και ο χρόνος που περνά αμείλικτα, αφήνοντας χαραγμένα τα σημάδια του.

 

Η Ιστορία της Μονής ξεκινά ήδη από το πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας κατέπλευσε για την αποστολική περιοδεία του στη Μικρά Ασία. Αφού ο Άγιος θεράπευσε θαυματουργικά τον τυφλό υιό του καραβοκύρη κοντά στις καρπασίτικες ακτές, ο ευεργετημένος πατέρας έσπευσε να αφιερώσει μικρό ναΐδριο, στον τόπο όπου κατόπιν οικοδομήθηκε το πρώτο Μοναστήρι (πριν ακόμα το 1100 μ.Χ.). Η Μονή, όπως είναι γνωστή σήμερα, οικοδομήθηκε το 1855 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1867.

 

2013… 150 χρόνια μετά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εκφράζει έντονα την αγωνία του προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία:

“Δεν ξέρει κανείς την ώρα και τη στιγμή που θα πέσει η καμάρα και αμέσως μετά θα καταρρεύσει και το ημιθόλιο του Ιερού”.

 

Ο Ναός και τα κελιά του Μοναστηριού βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, όπως και όλα τα άλλα τουρκοκρατούμενα μνημεία. Ο κατακτητής, με σύμμαχο τον χρόνο, καταδικάζει σε ερήμωση εκείνα τα μνημεία. Η ανησυχία της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου συμπυκνώνεται στα λόγια του Αρχιεπισκόπου:

“Τόσο τα ελληνικά όσο και τα χριστιανικά μνημεία, θέλουν να τα εξαφανίσουν από το βορρά, ούτως ώστε να μη φαίνεται η έλευση απ’ εκεί Ελλήνων και Χριστιανών• στον τόπο όπου κατοικούν επί 3.500 χρόνια Ελληνες και επί 2.000χρόνια Χριστιανοί”.

 

Η ελληνική και χριστιανική παρουσία στην Κύπρο δεν θα λήξει άδοξα και μοιραία. Το ιερό προσκύνημα του Απόστολου Ανδρέα πρέπει να συντηρηθεί. Η έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου συγκαλεί όλο το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για να συμβάλει και ο καθένας μας στο έργο της συντήρησης της Μονής και κατ’ επέκταση της διαιώνισης της ελληνικής και χριστιανικής παρουσίας στα αλησμόνητα κατεχόμενα χώματά μας.

 

Κι ο Άγιος δεν θα μείνει αδιάφορος για το ζήτημα αυτό. Με τις πρεσβείες του, θα υποσκελιστούν όλες οι δυσκολίες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής του.

Από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2013, θα μεταφερθεί από την Πάτρα στη Λευκωσία, η τιμία κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, και θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών χριστιανών.

 10245

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου και ο πιστός λαός της Κύπρου, θα υποδεχτεί την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Η πρώτη ήταν το 1967, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. Η δεύτερη φορά ήταν το 1987, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Λευκωσία.

 

Η αγάπη του λαού της Κύπρου είναι μεγάλη στο πρόσωπο του Αποστόλου Ανδρέού του Πρωτοκλήτου. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το μεγάλο παγκύπριο Προσκύνημα στην Καρπασία και τους πολλούς ναούς σε όλοι την νήσο, όσο και στο ότι πολλοί χριστιανοί φέρουν το όνομα του Αγίου Ανδρέου.

Πηγή: churchofcyprus.org.cy