Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς ο καρκίνος επηρεάζει την οικογένεια του ασθενούς

24 Οκτωβρίου 2013

Πώς ο καρκίνος επηρεάζει την οικογένεια του ασθενούς

MediaAssets (7)Ένας καρκινοπαθής ποτέ δεν πορεύεται μόνος. Υποστηρίζεται από την οικογένεια ώστε να ανταποκριθεί στο ψυχολογικό βάρος της νόσου. Όπως είναι φυσικό, η νόσος επηρεάζει συναισθηματικά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος ξεκινά από τα πρώτα συμπτώματα και τη στιγμή της διάγνωσης. Ο σύντροφος προσπαθεί να δώσει το απαραίτητο θάρρος στον ασθενή, ενώ οι συγγενείς κανονίζουν τις οικογενειακές συναθροίσεις με βάση τη διάθεσή του. Η καθημερινή επαφή με έναν καρκινοπαθή αναπόφευκτα επηρεάζει και τους γύρω του· έως ένα βαθμό, συμπορεύονται και συμπάσχουν σε κάθε βήμα και στάδιο της νόσου.

 

Η διάγνωση του καρκίνου αλλάζει για πάντα τη ζωή του ασθενούς και όσων τον αγαπούν. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος αυτού του γεγονότος διαρκεί για χρόνια, ακόμη και μετά την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου. Ειδικότερα εάν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, η ανησυχία της απώλειας είναι πολύ ισχυρή.

 

Πολλές φορές οι συναισθηματικές συνέπειες πηγάζουν από την αλλαγή στο ρόλο του ασθενούς. Το άτομο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες που είχε επιλέξει στο παρελθόν, ενώ και οι αλλαγές στην εμφάνιση (π.χ. απώλεια βάρους και μαλλιών) παίζουν το ρόλο τους.

 

Όταν ένα άτομο παλεύει με τον καρκίνο, υπάρχει συναισθηματική ανάμειξη και πολλών άλλων ατόμων. Η εξωτερική βοήθεια είναι μια καλή λύση, καθώς η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να αποτρέψει την ψυχολογική κατάπτωση και φθορά.

Πηγή:  onmed.gr