Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς εξηγείται ο “αρχέγονος” εθισμός μας στο αλάτι;

28 Οκτωβρίου 2013

Πώς εξηγείται ο “αρχέγονος” εθισμός μας στο αλάτι;

MediaAssets (11)Τον ίδιο εθισμό με τα ναρκωτικά και το κάπνισμα φαίνεται ότι προκαλεί το αλάτι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Αυστραλούς επιστήμονες και δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η επιθυμία ενεργοποιείται από τα ίδια γονίδια, τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα και τις ίδιες νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο.

 

Ο τρόπος που γεννάται η «λαχτάρα» για αλάτι, δίνει εξήγηση στο γιατί πολλοί δυσκολεύονται να το περιορίσουν από τη διατροφή τους, ακόμη και αν οι γιατροί προειδοποιούν ότι κάνει κακό στην υγεία τους.

 

Για τις ανάγκες της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια. Όταν τα τρωκτικά ακολουθούσαν ανάλατο «διαιτολόγιο», τα εγκεφαλικά τους κύτταρα παρήγαγαν πρωτεΐνες, οι οποίες, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα σχετίζονταν με τον εθισμό σε ουσίες, όπως η νικοτίνη, η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

 

Ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δρ Ντέρεκ Ντέντον, εξήγησε: «Στη μελέτη αυτή αποδείξαμε ότι ένα κλασικό ένστικτο, η ανάγκη για αλάτι, βασίζεται σε νευρικά κυκλώματα που κρύβονται πίσω από τον εθισμό σε ουσίες όπως τα οπιοειδή, η κοκαΐνη και η νικοτίνη».

 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι γονίδια που απενεργοποιούνταν από την έλλειψη άλατος, άρχιζαν να επανέρχονται στη φυσιολογική κατάσταση μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που τα πειραματόζωά έτρωγαν αλάτι, χρόνος κατά τον οποίο το νάτριο δεν είχε καν απορριφθεί από το έντερο για να μπει στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Τέλος, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, η λαχτάρα του οργανισμού για αλάτι είναι ένα «αρχέγονο ένστικτο», βαθιά ριζωμένο στον εγκέφαλο, κάτι που εξηγεί τη ροπή πολλών στα αλμυρά φαγητά.

 

Πηγή: onmed.gr