Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε μέταλλο που αλλάζει συνεχώς σχήμα

29 Οκτωβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε μέταλλο που αλλάζει συνεχώς σχήμα

metal.JPG_b2Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές τεχνολογικές εφαρμογές

Ένα νέο τύπο μετάλλου, το οποίο μπορεί να αλλάζει συνεχώς σχήμα, χωρίς να σπάει ή να σαπίζει ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Η δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση Nature.

Ο νέος αυτός τύπος μετάλλου ονομάζεται “martensite” (μαρτενσίτης), έχει κρυσταλλική μορφή ενώ έχει δυο διαφορετικές διατάξεις ατόμων στον πυρήνα του, οι οποίες διαδέχονται ασταμάτητα η μια την άλλη.

Το μέταλλο αυτό μπορεί να αλλάζει το σχήμα του ακόμη και χιλιάδες φορές όταν θερμαίνεται ή ψύχεται. Και μάλιστα οι αλλαγές αυτές δεν έχουν καμία επίδραση στην ποιότητα του: δεν σπάει, δεν φθείρεται, δεν σκουριάζει.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες μπορούσαν να φτιάχνουν μόνον τεχνητά τέτοια κράματα μετάλλων από νικέλιο και τιτάνιο. Όμως αυτό απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ενέργειας και παρήγαγε πολλά απορρίμματα και λύματα.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό με το νέο αυτό είδος μετάλλου είναι ότι “θυμάται” τα σχήματα που πήρε και μπορεί να επανέλθει σε αυτά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα τους αυτή ανακάλυψη είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καθημερινές και τεχνολογικές εφαρμογές βοηθώντας σημαντικά τόσο την επιστήμη και την τεχνολογία όσο και το περιβάλλον καθώς μπορεί να ανακυκλώνεται και να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά.

Πηγή: news.gr