Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Έλεγχος φορητών ηλεκτρονικών συσκευών με υπερήχους – Τεχνολογία της Elliptic Labs (video)

30 Οκτωβρίου 2013

Έλεγχος φορητών ηλεκτρονικών συσκευών με υπερήχους – Τεχνολογία της Elliptic Labs (video)

yperixoi-suskeues-106504

Τον έλεγχο φορητών συσκευών με υπερήχουςεπιτρέπει τεχνολογία που αναπτύσσει η νορβηγική νεοφυής επιχείρηση Elliptic Labs.

Το τσιπ που έχουν αναπτύξει οι Νορβηγοί εντοπίζει τις κινήσεις των χεριών του χρήστη μέσω ηχητικών κυμάτων σε απόσταση έως ένα μέτρο από τη συσκευή.

Η εν λόγω τεχνολογία πλεονεκτεί έναντι αντίστοιχων που βασίζονται σε αισθητήρες φωτός ως προς τη δυνατότητά της να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χεριού του χρήση σε γωνία 180 μοιρών, ενώ επίσης καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες σκότους.

Η τεχνολογία της Elliptic Labs επιδείχθηκε στην τεχνολογική έκθεση Ceatec στην Ιαπωνία με την εταιρεία να αναζητά συνεργάτες στην Ασία για να ενσωματώσει τη συσκευή της σε ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Αντίστοιχες τεχνολογίες αναπτύσσουν η PrimeSense,γνωστή από το Kinect της Microsoft, η οποία έχει παρουσιάσει έναν μικροσκοπικό  αισθητήρα που λειτουργεί ένα tablet Nexus 10 και η Disney που πρόσφατα παρουσίασε τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να νιώσει την υφή και το περίγραμμα αντικειμένων πάνω σε μία οθόνη αφής, μέσω της εκπομπής μικρών δονήσεων.

Αισθητήρα κίνησης με υπέρυθρες ακτίνες διαθέτει και το smartphone Galaxy S4 της Samsung.

Πηγή:econews