Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Πράσινο» σε 11χρονο μαθητή για παραγωγή μπύρας στο διάστημα

31 Οκτωβρίου 2013

«Πράσινο» σε 11χρονο μαθητή για παραγωγή μπύρας στο διάστημα

mpura-diasthma-106342

Μπύρα στο διάστημα θα παράγει ένας 11χρονος μαθητής της έκτης τάξης που κέρδισε τον διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου για την Εκπαίδευση Γήινων και Διαστημικών Επιστημών (NCESSE) στις ΗΠΑ.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Μαθητικών Διαστημικών Πειραμάτων, που προσπαθεί να εμπνεύσει την επόμενη γενιά επιστημόνων και μηχανικών στην Αμερική.

Από τις 744 προτάσεις που υπέβαλαν 3.900μαθητές, 11 επιλέχθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο διαστημικών αποστολών.

Το πείραμα του 11χρονου Michal Bodzianowskiαπό το Κολοράντο, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, αφορά στην παραγωγή μπύρας σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Στόχος είναι η σταδιακή προετοιμασία για την εγκαθίδρυση αποικιών στο διάστημα και ο 11χρονος μαθητής επισημαίνει ότι η μπύρα θα χρησιμοποιείται για ανάγκες επιβίωσης και ιατρικούς σκοπούς.

Όπως εξήγησε η Sharon Combs, η δασκάλα του φιλόδοξου μαθητή, όλα ξεκίνησαν από ένα βιβλίο που πήρε ο Michal τα Χριστούγεννα και το οποίο υποστήριζε ότι στον Μεσαίωνα οι άνθρωποι έπιναν μπύρα επειδή ήταν πιο καθαρή από το νερό.

Ο 11χρονος μαθητής θα λάβει ένα μινι-εργαστήριο για να προετοιμάσει το πείραμά του.

Το εργαστήριο θα εκτοξευτεί τους επόμενους μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και το πείραμα θα εκτελεστεί στο διάστημα από έναν αστροναύτη ο οποίος θα ακολουθεί τις οδηγίες του Michal.

Παράλληλα ο μικρός ερευνητής θα πραγματοποιήσει το ίδιο πείραμα στη Γη για να εντοπίσει και να καταγράψει τις διαφορές.
Πηγή:econews