Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Χειροτονίες από τον Πατριάρχη Μόσχας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

8 Νοεμβρίου 2013

Χειροτονίες από τον Πατριάρχη Μόσχας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

TSA_1125Θεία Λειτουργία από τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πάντων Θλιβομένων η Χαρά

Της Θείας Λειτουργίας την εορτή της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Πάντων Θλιβομένων η Χαρά προεξήρχε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στον ομώνυμο Ιερό Ναό Μόσχας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας τέλεσε εις Επίσκοπον Καλάτς και Παλάσσοβκα (Ιερά Μητρόπολη Βολγκογράντ) χειροτονία του Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Κοβαλένκο.

Еπίσης συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγίας Πάντων Θλιβομένων η Χαρά, ο Μητροπολίτης Βολγκογκράντ και Καμίσιν Γερμανός, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκποπος Ουριούπινσκ και Νοβοάννινσκυ Ελισαίος, κληρικοί της Μόσχας και της Ιεράς Μητροπόλεως Βολγκογκράντ.

Στη Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών Βογκογκράντ, επιχιρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και πολιτισμού κα.

Ακόμα κατά τη Θεία Λειτουργία ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος τέλεσε εις πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου Δανιήλ Τόροποφ, κληρικού του Ιερού Ναού της Παναγίας Πάντων Θλιβομένων η Χαρά.

Ληξάσης της Θείας Μυσταγωγίας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας νουθέτησε καταλλήλως τον Επίσκοπο Καλάτς και Παλάσσοβκα Ιωάννη και του παρέδωσε αρχιερατική ράβδο.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Κύριλλος τέλεσε σύντομη δοξολογία προς τιμήν της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Πάντων Θλιβομένων η Χαρά.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προσφώνησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εκ μέρους του ιερού κλήρου και ενοριτών αυτού του Ιερού Ναού Σας προσαγορεύω εγκαρδίως ως Επίσκοπο της πόλεως Μόσχας, ως Πρωθιεράρχη μας, σπλαχνικό και στοργικό πατέρα.

Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου οι ενορίτες μας περιμένουν αυτή την ημέρα, όταν με ιδιαίτερα αισθήματα προσκυνούμε αυτή τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Πάντων Θλιβομένων η Χαρά», περιμένουν τον Προκαθήμενό μας και πάλι να έλθει και να επισκεφθεί τον Ναό αυτό.

Πριν από 325 χρόνια σε αυτό τον τόπο, όπου ευρίσκετο τότε ο Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ετελέσθη θαύμα ενώπιον αυτής της εικόνας της Παναγίας «Πάντων Θλιβομένων η Χαρά».  Η δούλη του Θεού Ευθυμία, αδελφή ενός εκ των προκατόχων Σας, Αγιωτάτου Πατριάρχου Ιωακείμ, εθεραπεύθη από ανίατη αρρώστια μετά από θερμή παράκληση ενώπιον αυτής της εικόνας. Η είδηση του θαύματος διεδόθη πολύ γρήγορα στην πρωτεύουσα. Η εικόνα άρχισε να τιμάται πλέον ως θαυματουργός, 6 Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως εορτή της και χιλιάδες κόσμου άρχισαν να προστρέχουν στην εικόνα για να προσευχηθούν για την ίαση…Σε χαλεπούς καιρούς διώξεων ο Ναός παρέμεινε κλειστός, αλλά ήδη από το έτος 1948 ήταν από τις πρώτες Εκκλησίες στη Μόσχα που επαναλειτούργησε. Έκτοτε δεν διεκόπη το ρεύμα των προσκυνητών της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Πάντων Θλιβομένων η Χαρά, οι οποίοι αναζητούν παρηγοριά και βοήθεια».

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ ανέφερε: «Θέλω να ευχηθώ, Αγιώτατε, ο Θεός να Σας προστατεύει για πολλά και αγαθά έτη. Το πρόγραμμα της πνευματικής αναβιώσεως της Ρωσικής Εκκλησίας, το οποίο ξεκινήσατε, εφαρμόζεται επιτυχώς. Ιδού ο Ιερός μας Ναός έγινε σήμερα ο τόπος, όπου ετελέσθη η εις Επίσκοπον χειροτονία. Το πρόγραμμα, που αναλάβετε, αποβλέπει στην μεταμόρφωση της ζωής στην Πατρίδα μας τόσο από πνευματικής απόψεως, όσο και από υλικής, να αρχίσουν οι άνθρωποι μια νέα ζωή, να νιώθουν κύριοι της γης τους και όχι φιλοξενούμενοι στην δική τους μεγάλη χώρα. Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, χρειάζεται μακροημέρευση, ακλόνητη δύναμη και η χάρη του Θεού χωρίς την οποία είναι αδύνατο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας να επιτελεί τη διακονία του».

Σε ανάμνηση της Θείας Λειτουργίας και εν όψη των γενεθλίων του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας προσέφερε στον Ρώσο Προκαθήμενο Πατριαρχική στολή κατασκευασμένη με πρότυπο τη στολή του Αγίου Μητροπολίτου Μόσχας Ιωνά, όπως απεικονίζεται στις εικόνες του 17 αιώνα.

Εν συνεχεία μίλησε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, ο οποίος προσέφερε στο Ναό εικόνα του Αγίου Τύχωνος Επίσκόπου Ζαντόνσκ με τεμάχιο ιερού του λειψάνου.

TSA_0534

TSA_0574

TSA_0585

TSA_0597

TSA_0605

TSA_0662

TSA_0665

TSA_0690

TSA_0701

TSA_0714

TSA_0733

TSA_0739

TSA_0776

TSA_0787

TSA_0813

TSA_0860

TSA_0892

TSA_0911

TSA_0928

TSA_0931

TSA_0952

TSA_1014

TSA_1056

TSA_1125

TSA_1138

TSA_1173

TSA_1176

TSA_0393

TSA_0396

TSA_0402

TSA_0421

TSA_0436

TSA_0441

TSA_0448

TSA_0458

TSA_0473

TSA_0484

TSA_0517

TSA_0528

 

 

Πηγές: romfea.gr –mospat.ru