Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Εννέα μουσεία, αληθινοί παιδότοποι, στην καρδιά της Μόσχας

11 Νοεμβρίου 2013

Εννέα μουσεία, αληθινοί παιδότοποι, στην καρδιά της Μόσχας

Πηγή: Lori / Legion media

Πηγή: Lori / Legion media

Πού συναντώνται τα Yakovlev με τους μετεωρίτες, τις κατασκοπικές κάμερες, τους ανεμόμυλους, τα σκάφαμδρα των αστροναυτών και τους δεινόσαυρους; Στα μουσεία της Μόσχας. Πάρτε τα παιδιά σας από το χέρι και διασκεδάστε μαζί τους, με πειράματα γνώσης και πολύ παιχνίδι.

Εννέα μουσεία, αληθινοί παιδότοποι, στην καρδιά της Μόσχας

Ας υποθέσουμε ότι ήρθατε στη Μόσχα με το παιδί σας. Πρόκειται για μια σοβαρή κίνηση, καθώς η Μόσχα μητρόπολη και -δυστυχώς- όχι  παραθεριστικό θέρετρο, όπου θα απασχολούσατε το μικρό με παγωτά, νεροτσουλήθρα και άλλα που μπορείτε να βρείτε σε ένα «all inclusive» ξενοδοχείο! Αντί αυτού όμως μπορείτε να του προσφέρετε μια βόλτα με θωρακισμένο όχημα ή μια περιήγηση στον δορυφορικό σταθμό Mir. Οι δημοσιογράφοι της RBTH επισκέφθηκαν 9 μουσεία της Μόσχας για μεγάλους και παιδιά, τα οποία οι μικροί σας τύρρανοι σας δεν θα ανταλλάξουν με κανένα παγωτό!

Στο Τεχνικό μουσείο (για παιδιά από 3 ετών και άνω) θα δείτε οχήματα, αεροπλάνα, μοτοσυκλέτες. Για τους μεγάλους θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουν τα αυτοκίνητα του Στάλιν, του Χρουσιόφ, του Μπρέζνιεφ, ακόμη και της πριγκίπισσας του Μονακό, της θρυλικής Γκρέις Κέλι. Επίσης, κοιτώντας προς τα πάνω, θα μπορέσετε να δείτε πολλά αεροπλάνα Yakovlev, κρεμασμένα στην οροφή. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή Yakovlev στον κόσμο. Τα παιδιά θα ικανοποιηθούν με την απομίμηση σιδηροδρόμου, οι οποία δεν υστερεί στις λεπτομέρειες σε σχέση με την ολλανδική πόλη από μινιατούρες Μαντούρονταμ. Τα σαββατοκύριακα, στο χώρο του μουσείου λειτουργεί σχολή παιδικής οδήγησης για παιδιά άνω των 11 ετών, όπου αυτά θα μπορέσουν να φορέσουν το κράνος και να οδηγήσουν ένα θωρακισμένο όχημα ή ένα Mini Cooper του 1957. Μπορείτε ακόμη προεγγραφείτε σε μαθήματα συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης όπλων (ειδικά εάν το βλαστάρι σας βρίσκεται σε εκείνη τη φάση που θέλει να παίζει μόνο πόλεμο!)

 Πηγή: PhotoXPress

Πηγή: PhotoXPress

 

Στα φιλομαθή παιδιά θα αρέσει οπωσδήποτε το μουσείο Ορυκτολογίας Φέρσμαν (για παιδιά από 3 ετών και άνω). Εκεί υπάρχουν ελαφρόπετρες, μετεωρίτες (ο παλαιότερος στη συλλογή της Ακαδημίας Επιστημών είναι από το 1749) και ένα τμήμα αποξηραντικής μηχανής η οποία τρυπήθηκε κάποτε από μια βροχή μετεωριτών. Τα σημαντικότερα εκθέματα όμως είναι τα ορυκτά κάθε σχήματος, χρώματος και διαστάσεων. Όπως ένας χαλαζίας που μοιάζει με αχινό, ένας ανοιχτοπράσινος στρογγυλός πρενίτης που μοιάζει με σταφύλι, οι διακλαδώσεις ενός χαλκανθίτη με ένα ελαφρό στρώμα από ζαφείρια πάνω τους, ένας ελαφρύς νατρολίτης και ένας μωβ ελβαΐτης.

Πηγή: www.smuseum.ru

Πηγή: www.smuseum.ru

Για τα μεγαλύτερα, αλλά το ίδιο διψασμένα για γνώση παιδιά, είναι πάντοτε ανοιχτές οι πόρτες του μουσείου «Σφαίρα» (για παιδιά από 7 ετών και άνω). Εδώ μπορούν και να αγγίξουν ακόμη και τα πιο παλαιά αντικείμενα αντίκες, όπως τηλέφωνα, μικροσκόπια και κυρίως, φωτογραφικές μηχανές. Εδώ μπορεί να δει κανείς μικροσκοπικές κατασκοπικές φωτογραφικές μηχανές της σοβιετικής εποχής, ακόμη και φωτογραφική μηχανή-χαρτοφύλακα. Κρατάς μια τέτοια παραμάσχαλα και χωρίς να το πάρει είδηση κανείς, φωτογραφίζεις. Στο ειδικό εργαστήριο δείχνουν πως γίνονται οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και επιδεικνύουν το υγρό αντίτυπο, πάνω στο οποίο οι επισκέπτες βλέπουν να εμφανίζεται εκείνη την ώρα μπροστά τους η απεικόνιση. Δίπλα από την είσοδο του μουσείου είναι τοποθετημένη μια τεράστια φωτογραφική μηχανή-σκοτεινός θάλαμος. Μπορείτε να μπείτε μέσα και να δείτε αναποδογυρισμένη την εικόνα εκείνου που στέκεται απέναντι στο φακό.

Πηγή: PhotoXPress

Πηγή: PhotoXPress

Στο μουσείο «Φώτα της Μόσχας» (για παιδιά από 6 ετών και άνω) αξίζει να έρθετε έχοντας προηγουμένως γραφτεί στην ξενάγηση (γίνεται και σε ξένες γλώσσες). Εδώ θα σας δείξουν πως ανάβει μια δάδα, ένα φανάρι με κερί και μια λάμπα κηροζίνης, ενώ μπορείτε να αγγίξετε όλα τα εκθέματα. Μπορείτε ακόμη και να καθίσετε στην κεντρική κονσόλα ελέγχου του εξωτερικού φωτισμού της Μόσχας τα έτη 1940 μέχρι 1984, να πατήσετε ένα κουμπί και να ανάψουν αυτόματα γύρω σας φώτα διαφόρων χρωμάτων. Μερικές φορές στο μουσείο διοργανώνονται χοροί. Το προσωπικό ανάβει κεριά, βάζει μουσική από γραμμόφωνο και μαθαίνει τους επισκέπτες να χορεύει βαλς!

Πηγή: Lori / Legion media

Πηγή: Lori / Legion media

Χωρίς ξενάγηση δεν θα μπορέσετε να ζήσετε το Πολυτεχνικό μουσείο (για παιδιά από 4 ετών και άνω), καθώς εκεί θα σας επιτρέψουν να θέσετε με λειτουργία οι ίδιοι μια γεννήτρια. Υπάρχει εδώ και μια πράσινη ατμομηχανή από τα τέλη του 19ου αιώνα με τεράστιους καφέ τροχούς, ανεμόμυλοι, ραδιοφωνικοί δέκτες κάθε εποχής. Σε άλλη αίθουσα υπάρχουν δεκάδες γραμμόφωνα, φωνογράφοι, τηλέφωνα και τηλεοράσεις, συλλογές κουμπιών.

Πηγή: Lori / Legion media

Πηγή: Lori / Legion media

Για τους λάτρεις των δεινοσαύρων όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μουσείο Παλαιοντολογίας (για παιδιά από 4 ετών και άνω), με σκελετούς ζώων που εξαφανίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν, υδρόβια σαρκοβόρα ερπετά που κοιτούν με λυπημένα μάτια, και τεράστια μαμούθ.

Πηγή: Lori / Legion media

Πηγή: Lori / Legion media

Οι μελλοντικοί κοσμοαναύτες θα ενθουσιαστούν από το μουσείο Κοσμοναυτικής (για παιδιά από 4 ετών και άνω), με το αληθινό «Κέντρο ελέγχου πτήσεων», μια τεράστια οθόνη που δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο διεθνής διαστημικός σταθμός και πως διαβιούν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Υπάρχει προσομοιωτής ανιχνευτικού ελικοπτέρου και μια ατραξιόν που παρομοιάζει πως είναι η πτήση στο διάστημα. Όλα αυτά θα έχετε τη δυνατότητα να τα δοκιμάσετε. Επίσης, μπορείτε να μπείτε σε ένα τμήμα του διαστημικού σταθμού Mir, να τριγυρίσετε μέσα από δεκάδες σκάφανδρα, κιβώτια για την καλλιέργεια ορχιδέων στο διάστημα, και θέσεων διάσωσης.

Πηγή: www.experimentanium.ru

Πηγή: www.experimentanium.ru

Στους νεαρούς επιστήμονες θα αρέσει το «Experimentarium» (για παιδιά από 7 ετών και άνω), μια επιστημονική ατραξιόν που επιτρέπει στα παιδιά όχι μόνο να αγγίξουν τα εκθέματα, αλλά και να συμμετάσχουν σε πραγματικά πειράματα. Στο χώρο των 2000 τετραγωνικών μέτρων θα δείτε πάνω από 200 πάρα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, από ένα αμερικανικό φορτηγό μέχρι τη λεπτομερή απομίμηση του ανθρώπινου ματιού. Το παιδί σας θα γνωριστεί με άσους της ανατομίας, της μηχανικής, της οπτικής, ακουστικής και του ηλεκτρομαγνητισμού.

Πηγή: https://sites.google.com/site/kukolniydom2/

Πηγή: https://sites.google.com/site/kukolniydom2/

 

Οι πιο μικροί μπορούν να απολαύσουν το μουσείο «Κουκλόσπιτο» (για παιδιά από 2-3 ετών και άνω), να παίξουν με παλιά παιχνίδια, κούκλες, κουκλίστικα μαγειρικά σκεύη και στρατιωτάκια. Να αναποδογυρίσουν το αρκουδάκι στον κουκλίστικο τροχό, το οποίο πέρασε μαζί με την ιδιοκτήτριά του ολόκληρη την πολιορκία του Λένινγκραντ και μάλιστα φέρει τα σημάδια φθοράς από έναν βομβαρδισμό της πόλης. Μπορείτε να αγγίξετε την κούκλα Βέρα του 1903 η οποία «έζησε» με μια οικογένεια 98 χρόνια, να δείτε στρατιωτάκια φτιαγμένα από ψωμί τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ντάρια Γκονζάλες

Πηγή:rbth.gr