Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Η ενορία ως κύτταρο του σώματος του Χριστού

19 Νοεμβρίου 2013

Η ενορία ως κύτταρο του σώματος του Χριστού

agiosioannis_607_404_577_324

Τα ασκητικά της Ενορίας

Γ . ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΕΝΟΡΙΑ : ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ

Η ΕΝΟΡΙΑ ΩΣ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το κύτταρο του μυστηριακού σώματος του Χριστού, της Μίας, Αγίας, Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας είναι η Ορθόδοξη Ενορία.

«Η Ενορία», είναι «η συγκεκριμένη εν χρόνω και τόπω πραγματικότητα», η οποία «καθιστά στον κάθε χριστιανό απτό και παρόν το Μυστήριο της Εκκλησίας. Στην Ενορία του ο Χριστιανός λαμβάνει πείρα ότι η Εκκλησία δεν είναι κάτι το γενικό, αόριστο κι αφηρημένο, αλλά η συγκεκριμένη ευχαριστιακή σύναξη, η οποία ποιμαίνεται από συγκεκριμένους ποιμένες και ενώνεται με την καθολική Εκκλησία»59.

Η Ενορία, μοναστική η κοσμική, είναι ο χώρος όπου αποκαθίσταται στην κατάσταση της πνευματικής υγείας η νοσούσα ανθρώπινη υπόσταση και δημιουργείται η αληθής κοινωνικότητα δια της εν Αγίω Πνεύματι ενώσεως των μελών της.

«Η Ενορία, ως απηρτισμένη κοινότητα-κοινωνία» παρατηρεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός «υπήρξε πάντα στην ιστορία της Εκκλησίας το Εκκλησιαστικό μοντέλο (πρότυπο) κοινωνικής διάρθρωσης και ζωής. Ο κοινοβιακός μοναχισμός ως μοναστική αδελφότητα-Ενορία δεν είναι παρά η δυναμική προσπάθεια διασώσεως του εκκλησιαστικού υπαρκτικού προτύπου όταν άρχισε η εκκοσμίκευσή του, η προσαρμογή του δηλαδή στο κοσμικό πρότυπο της μη-χριστιανικής κοινωνίας. Γι’ αυτό οι άγιοι Πατέρες όλων των αιώνων –με πρώτους τον Μέγα Βασίλειο και τον ιερό Χρυσόστομο– επέμειναν στην διάσωση της ενότητας, της πνευματικότητας-κοινωνικότητας, μέσα στο ενοριακό πλαίσιο με την οργάνωση και στερέωση του μοναστικού κοινοβίου, ώστε να μη χαθεί ο αποκεκαλυμμένος θεοκεντρικός τρόπος ζωής των Χριστιανών μέσα στον κόσμο»60.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο:«Τα ασκητικά της Ενορίας» (Ιερομονάχου Σάββα Αγιορείτου) που συν Θεώ θα εκδοθεί σύντομα

 

59 Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτη, Η Ενορία ως Εκκλησιαστική κοινότητα, Απόσπασμα από το βιβλίο «Ενορία προς μία νέα ανακάλυψή της», Εκδ. Ακρίτας, http://www.enoriaka.gr/index.php?option=content&task=view&id=61&Itemid=2.

60 Πρωτοπρ. Γεωργίου Μεταλληνού, Η Ενορία ως το χριστιανικό πρότυπο κοινωνίας, http://www.enoriaka.gr/index.php?option=content&task=view&id=1297 .

 

Πηγή: http://www.hristospanagia.gr/?p=18035