Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η θεραπεία των ούλων επιβραδύνει τις βλάβες των αρτηριών

19 Νοεμβρίου 2013

Η θεραπεία των ούλων επιβραδύνει τις βλάβες των αρτηριών

Φωτό:rossnet.pl -

Φωτό:rossnet.pl –

Θεραπεύοντας την ουλίτιδα μπορούμε να προλάβουμε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό καθώς επιβραδύνονται οι βλάβες στις αρτηρίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσαν σε μια ομάδα εθελοντών ότι όσο βελτιωνόταν η υγεία των ούλων, τόσο επιβραδυνόταν η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες. Πρόκειται για τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Οι αθηρωματική πλάκα προκαλεί στένωση των αρτηριών προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Οι 420 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η κατάσταση των ούλων τους και το επίπεδο αθηρωματικών πλακών.

Mετά από ένα διάστημα 3 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βελτίωση της υγείας των ούλων και η μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα, είχε ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες.

Ο(υ)λική θεραπεία για το έμφραγμα

 

”Τα ευρήματα μας είναι σημαντικά: Η αθηροσκλήρωση των ασθενών εξελισσόταν παράλληλα με την εξέλιξη της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Moïse Desvarieux, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Ο Dr Nigel Carter, διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Ιδρύματος Οδοντιατρικής, είπε: ”Αυτό είναι πραγματικά πρωτοποριακό”.

”Η πιθανή σχέση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της υγείας της καρδιάς, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η έρευνα δείχνει σαφώς ότι όσο περισσότερο βελτιώνεται και διατηρείται η υγεία των ούλων σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες αντιμετωπίζετε να εκδηλώσετε μια απειλητική για τη ζωή σας πάθηση”.

Πηγές:Pathfinder.gr-ehealthcyprus.com