Γενικά Θέματα

Αποκάλυψη-σοκ για τους αγνοούμενους της Κύπρου

22 Νοεμβρίου 2013

Αποκάλυψη-σοκ για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Agnooumenoi Kypros 1974

Tα λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή, που βρίσκονταν σε ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ρίχτηκαν το 1996 στην θάλασσα, αποκαλύπτει ο εκδότης της τουρκοκυπριακής εφημερίδα «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ. Όπως γράφει, επρόκειτο για μια επιχείρηση καταστροφής ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που έγινε από ειδική ομάδα από την Τουρκία που ήρθε στην Κύπρο. Ο Λεβέντ αναφέρει ότι για την επιχείρηση έμαθε πρόσφατα από αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο για λόγους ευνόητους δεν κατονομάζει.

Μάλιστα, συνδέει την επιχείρηση με τη δολοφονία το 1996 του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ο οποίος- σύμφωνα με την μαρτυρία που εξασφάλισε ο Σενέρ Λεβέντ- γνώριζε για την απόφαση που λήφθηκε στην Τουρκία και για την επιχείρηση. Ο Ανταλί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του.

Στο άρθρο του, ο εκδότης της «Αφρίκα» αναφέρεται ειδικά στην ιστορία της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, έξω από την Αμμόχωστο. Όλοι νομίζουν, γράφει, ότι στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει θαμμένος ένας θησαυρός και ότι γι’ αυτό ανασκάφηκε ο χώρος.

Σύμφωνα με την μαρτυρία, που εξασφάλισε ο Λεβέντ, υπήρχε και εκεί ένας ομαδικός τάφος και έγινε εκταφή από ειδική ομάδα, που ήρθε από την Τουρκία. «Ουσιαστικά, εκείνοι που θάφτηκαν εκεί, δεν είχαν δολοφονηθεί εκεί. Τους σκότωσαν αλλού, όμως τους μετέφεραν και τους έθαψαν εκεί» είπε, σύμφωνα με τον Λεβέντ, ο αυτόπτης μάρτυρας.

 

Πηγή: Ινφογνώμων Πολιτικά