Ορθόδοξη πίστη

Παράκληση στην Αθωνίτισσα στο Χιλανδαρινό κελί Μεταμορφώσεως του Χριστού

29 Νοεμβρίου 2013

Παράκληση στην Αθωνίτισσα στο Χιλανδαρινό κελί Μεταμορφώσεως του Χριστού

panagia_gerontissa
Το περιστατικό συνέβη στο Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί Μεταμορφώσεως Χριστού «Πατερίτσα», όπου φυλάσσεται και η πατερίτσα του αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.
Δύο προσκυνητές τυγχάνουν φιλοξενίας από τον μοναχό Σ. Το βράδυ πηγαίνουν στην εκκλησία για να κάνουν μικρή παράκληση στην Παναγία. Βρίσκονται εκεί οι δύο προσκυνητές, ο μοναχός Σ. και ένας λαϊκός, εργάτης, που διαμένει εκεί για όσο κρατούν κάποιες δουλειές στο κελλί.
Ο ένας προσκυνητής είναι γυμναστής στο επάγγελμα, πολύ περήφανος για την αντοχή και τη δύναμή του. Ο μοναχός Σ. τον προτρέπει να σταθούν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και να κάνουν μισές μετάνοιες.
– Εσύ, ως γυμναστής, θα με ξεπεράσεις, λέει ο μοναχός Σ.
Ο άλλος εντέλλεται να διαβάσει την παράκληση, αλλά πολύ αργά, όσο γίνεται πιο αργά.
Η ώρα είναι σχεδόν 12 τα μεσάνυχτα. Ο μοναχός Σ. και ο γυμναστής κάνουν μισές μετάνοιες μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Ο άλλος προσκυνητής διαβάζει ή υποψάλλει την παράκληση, αλλά παρακινείται συνεχώς από τον μοναχό Σ. να διαβάζει πιο αργά, όλο και πιο αργά.
Οι ώρες περνούν. Ο εργάτης κοιμάται στο στασίδι του. Ο γυμναστής έχει κουραστεί από τις μετάνοιες και δεν μπορεί να συναγωνισθεί τον σχετικά υπέρβαρο μοναχό Σ. Ο «αναγνώστης» παρακινείται να διαβάζει όλο και πιο αργά.
Ακούγεται η ανάγνωση σχεδόν συλλαβιστά:
Τη ………………. Θε …………… ο ……………… τό ………………………….. κω …………….
Ο «αναγνώστης» κοιτάει το ρολόι του. «Τι ώρα να’ χει πάει;». Είναι 4 και. Του έρχεται λογισμός στο νου, όπως διαβάζει τόσο αργά, «…Μα, τι χαζομάρες κάνουμε εδώ, τόσες ώρες;…», αλλά πριν προλάβει να ενδώσει στον λογισμό, σηκώνεται ο μοναχός Σ. από τις μετάνοιες, έρχεται πάνω του και με δάκρυα στα μάτια τού λέει δείχνοντας το παραθύρι του ψαλτηρίου «Κοίτα, κοίτα, κοίτα!».
Ο «αναγνώστης» κοιτάει έξω στο σκοτάδι. Σκοτάδι πίσσα. Δεν φαίνεται τίποτα.
– Τι είναι, γέροντα, τι βλέπεις;
– Να, κοίτα, είναι η Παναγία που αυτή την ώρα περνάει από όλα τα κελλιά του Αγίου Όρους και βλέπει από το παράθυρο ποια από τα παιδιά της κάνουν παράκληση στο όνομά της.