Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα και ασφαλής εξέταση για τα παιδιά εντοπίζει τους όγκους στο συκώτι

2 Δεκεμβρίου 2013

Νέα και ασφαλής εξέταση για τα παιδιά εντοπίζει τους όγκους στο συκώτι

yperxixoi-eksetasi-giatrosΜια καινούργια και πιο ασφαλή μέθοδο για τον έλεγχο του ήπατος στα παιδιά ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, με σκοπό να τα προστατεύουν από την περιττή έκθεση στην ακτινοβολία, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους.

Όπως αναφέρει το BBC, ερευνητές από το King’s College Hospital κατάφεραν να εξελίξουν μια μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και περίπου μία δεκαετία στους ενηλίκους, όχι όμως στα παιδιά ακριβώς επειδή τα εκθέτει σε μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας, στην οποία είναι πιο ευαίσθητα από ό,τι οι ενήλικοι.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, οι γιατροί εντοπίζουν τα μορφώματα που μπορεί να σχηματίζονται στο συκώτι σε περιπτώσεις λιπώδους ήπατος ή ηπατικής νόσου μέσω υπερήχων. Ωστόσο, τα μορφώματα αυτά μπορεί να είναι είτε καλοήθεις όγκοι που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, είτε κακοήθεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Οι εξετάσεις που γίνονται με υπερήχους έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τη διαφορά ανάμεσα στους όγκους, παρόλα αυτά είναι επικίνδυνες για τα παιδιά επειδή τα εκθέτουν σε περιττή ακτινοβολία, η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Sidhu, για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες εξέλιξαν μια μέθοδο που υπάρχει ήδη, ώστε να εφαρμόζεται στα παιδιά με την εισαγωγή στο χέρι μιας ουσίας που είναι ασφαλής και ρίχνει φως αρχικά στις αρτηρίες, στις φλέβες και τέλος σε ολόκληρο το συκώτι.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Ultrasound, η ανάπτυξη της μεθόδου βρίσκεται σε καλό στάδιο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές της.

Πηγή:  naftemporiki.gr