Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Ιστορική λειτουργία στον Αγ. Γεώργιο Εξορινό μετά από 56 χρόνια

9 Δεκεμβρίου 2013

ag.georgios.exorynos

Ιστορική λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, τελέστηκε σήμερα, για πρώτη φορά μετά από  56 χρόνια. Εκατοντάδες πρόσφυγες παρακολούθησαν τη λειτουργία και ακολούθως περιπλανήθηκαν στην εντός των τειχών Αμμόχωστο.

Του Λούκα Φέσια

Πενήντα έξι χρόνια μετά τις δικοινοτικές ταραχές που διέκοψαν τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, εκατοντάδες πρόσφυγες από την Αμμόχωστο και πλήθος άλλων πιστών, εκκλησιάστηκαν ξανά στην ιστορική εκκλησία, που χτίστηκε στα Ενετικά Τείχη της Αμμοχώστου, τον 14ο αιώνα.
Με βαθιά συγκίνηση και κατάνυξη, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου και Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος ανακοίνωσε, μάλιστα, την τακτική τέλεση λειτουργιών:
«Εφτασε η ώρα να παραμεριστούν οι έχθρες και να αποκτήσει η πόλη την παλιά της αίγλη.»
Μήνυμα ενότητας και ελπίδας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έστειλαν από κοινού, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο Τουρκοκύπριος Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Οκτάι Καγιάλ, ο οποίος παρέστη επίσης στη λειτουργία:
«Υπάρχει επιθυμία και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η πόλη της Αμμοχώστου, δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει αυτό μέσα στα σωστά πλαίσια, δηλαδή του ψηφίσματος 550. Κατά συνέπεια, επιμένω ότι προχωρούμε, αλλά σημασία έχει όλο το Κυπριακό. Η Αμμόχωστός μπορεί να βοηθήσει σαν καταλύτης των μελλοντικών εξελίξεων.»
«Τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους του, ωστόσο, η επιστροφή των Βαρωσίων πρέπει να συνεισφέρει σε μια συνολική λύση του Κυπριακού.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών του κατοχικού καθεστώτος.
Νωρίτερα σήμερα.
Τελέστηκε σήμερα για πρώτη φορά, ύστερα από 57 χρόνια, η θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, που βρίσκεται στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.
Η λειτουργία άρχισε στις 08:00, στην παρουσία του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, του Τουρκοκύπριου Δημάρχου της κατεχόμενης πόλης Οκτάι Καγιάλ και πλήθος κόσμου.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού λειτούργησε για τελευταία φορά το 1957. Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.
Σε δηλώσεις του μετά τη λειτουργία, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (Εξορινού), εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το θέμα της Αμμοχώστου προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο κ. Καγιάλ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική για την Αμμόχωστο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή η δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης, για τις δύο κοινότητες, ε/κ και τ/κ, για να ξεκινήσουν να έρχονται μαζί στην Αμμόχωστο.
«Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας, όμως την ίδια στιγμή μπορούμε να υπομένουμε αυτές τις διαφορές με καλή θέληση. Πιστεύω ότι αυτού του είδους δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης λύσης στο Κυπριακό», συμπλήρωσε ο κ. Καγιάλ.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος σημείωσε την ιδιαίτερη συγκίνηση του, γιατί -όπως ανέφερε- ως Μητροπολίτης Αμμοχώστου αξιώθηκε σήμερα να λειτουργήσει στην παλιά Αμμόχωστό. «Συνδέουμε πλέον το παρόν με την ιστορία αυτού του τόπου», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την άδεια εκκλησία από εικόνες, ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε: «Έχουμε συνηθίσει τις εκκλησίες μας να έχουν τις εικόνες. Λείπει κάτι το λειτουργικό μέσα από την εκκλησία. Για μας κάτι λείπει μέσα στην ψυχή μας, όταν δεν έχουμε εκεί τις εικόνες, στις οποίες να μπορούμε προσευχηθούμε, να θυμιάσουμε. Ελπίζω ότι τώρα που μας έδωσαν τη δυνατότητα, αν είναι δυνατόν και υπάρχει ασφάλεια, να φέρουμε και εικόνες εδώ».
Για πολύ δυνατά συναισθήματα συγκίνησης έκανε λόγο και ο Διαχειριστής της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος, η Πόλη μας» Παύλος Ιακώβου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (Εξορινού).
«Μπορείτε να πιάσετε την καρδιά μου αυτή τη στιγμή να δείτε πώς νιώθω και πόσο χαρούμενος είμαι, που μαζί με την ομάδα πρωτοβουλίας, καταφέραμε μετά από 57 χρόνια να επαναλειτουργήσουμε την εκκλησία. Η άδεια που πήραμε είναι να μπορούμε να τη λειτουργούμε όποτε θέλουμε», είπε.
Πηγή: ant1iwo.com