Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα δέντρα μεταναστεύουν: Η κλιματική αλλαγή τα αναγκάζει να αλλάξουν περιοχές

11 Δεκεμβρίου 2013

Τα δέντρα μεταναστεύουν: Η κλιματική αλλαγή τα αναγκάζει να αλλάξουν περιοχές

tree_1

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια χλωρίδα, απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σταδιακή «μετανάστευση» των δέντρων σε άλλες περιοχές.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι σηκώνουν τις ρίζες τους και περπατάνε, αλλά φαίνεται πώς η κλιματική αλλαγή και όλα τα δεινά που αυτή επιφέρει (επιδρομές εντόμων, διάδοση ασθενειών και αύξηση των πυρκαγιών) έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των δέντρων.

Ερευνητές μελέτησαν για περισσότερα από 4 χρόνια τις δασικές εκτάσεις σε Καναδά και ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι πολλά είδη δέντρων που κάποτε είχαν την ικανότητα να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται σε συγκεκριμένα μέρη πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, χάνουν σταδιακά τις παραδοσιακές έδρες τους και εξορίζονται σε άλλες περιοχές από νεοφερμένα είδη.

Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι παρόλο που ο ρυθμός των μεταβολών έχει επιταχυνθεί, οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο και η επίτευξη μιας νέας δασικής σταθερότητας θα χρειαστεί αιώνες για να γίνει ορατή.

Πηγή:  iefimerida.gr